Kopenhagen nagrađuje turiste koji koriste javni prijevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke načine transporta kroz grad, poput bicikala i javnog prijevoza.

Inicijativa pod imenom “CopenPay” predviđa nagrade za turiste koji se odluče koristiti održivim formama transporta.

Turisti koji se odluče putovati javnim prijevozom ili biciklom, a ne koristiti automobile ili taksiće, bit će nagrađeni pogodnostima poput besplatne kafe, ulaznica za muzeje i dodatnih 20 minuta skijanja na padini Amager Bakke, postrojenju za pretvaranje otpada u energiju koje istovremeno služi kao skijaški centar.

“Znamo da postoji velika razlika između namjere turista prije nego što dođu i potroše. Znamo da četiri od pet nas namjerava djelovati održivo, ali samo jedan od pet nas to zapravo čini”, izjavio je Mikkel Aarø-Hansen, izvršni direktor u firmi “Wonderful Copenhagen”, službene turističke organizacije Glavnog područja Kopenhagena u Danskoj.

Prema Wonderful Copenhagen-u, ukupno 24 atrakcije uključujući restorane i iznajmljivače kajaka sudjeluju u novoj zelenoj shemi.

Jedna od partner atrakcija, GoBoat, turistima će ponuditi besplatnu vožnju čamcem tokom koje će ih zamoliti da svaki utorak tokom kampanje prikupe smeće u vodama.

Bannegaarden, destinacija za hranu i kulturu u centru Kopenhagena, nudi besplatan ručak posjetiteljima koji sudjeluju u aktivnosti čišćenja smeća unutar i oko svoje lokacije.

Podijeli ovaj članak