Potpisan Memorandum: Vučić o velikoj šansi, Šolc o razlozima za projekat Jadar

Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, potpisan je danas u Palati Srbija gdje je, uz prisustvo kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Šolca i potpredsjednika Evropske komisije za energetiku Maroša Šefčoviča, održan Samit o kritičnim sirovinama Srbije. Potpisan je i niz pisma o namjerama između članova Vlade Srbije i evropskih institucija i kompanija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Palati Srbija Šolca, koji je sinoć stigao u posetu Beogradu, održan je radni doručak, a potom je sastanak Vučića i Šolca u četiri oka. Samitu su u proširenom sastavu prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, njemačke razvojne banke KFW-a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije.

Šta je potpisano

  • Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Potpisali su ga ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.
  • Pismo o namjerama o razvoju lanca vrijednosti e-mobilnosti u Republici Srbiji, koje su potpisali ministarka privrede Adrijana Mesarović, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso i član Izvršnog odbora KfW Group Kristijane Lajbah
  • Pismo o namjerama koje su potpisali direktor Međunarodne razvojne saradnje “Cassa Depositi e Prestiti” Paolo Lombardo, izvršni direktor kompanije “Mercedes-Benz” Ola Kalenius i izvršni direktor kompanije “Rio Tinto Group” Jakob Stausholm.
  • Pismo o namjerama koje su potpisali izvršni direktor kompanije “EIT InnoEnergy” Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije “InoBat” – Marian Boček i generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikač.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je danas potpisivanje Memoranduma o razumijevanju Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, izrazivši uvjerenje da Srbija ubrzava proces evrointegracija.

Šolc: Dobio sam garancije Rio Tinta da će ispuniti sve ekološke standarde

Šolc je rekao i da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu “Jadar” i da je lično od predsjednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

“Projekat će samo funkcionisati ako se orijentiše prema standardima koje mi smatramo ispravnim. I ti standardi su visoki kada je reč o zaštiti klime, životne sredine i biodiverziteta. Zbog toga sam veoma rano razgovarao sa šefom Rio Tinta”, rekao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara kako Njemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine zbog projekta Jadar.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, Šolc je u izjavi medijima rekao da su mu garancije tražili i predstavnici Vlade Srbije, koji su pitali da li Njemačka svoje nauče institucije, naučnike koji imaju najveću ekspetizu i svoju administraciju, može da stavi na raspolaganje kako bi kontrolisali cio proces zaštite životne sredine u tome, na šta je Njemačka dala potvrdan odgovor.

izvor: Nin,rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak