Drvoprerađivači nezadovoljni pozivom za korišćenje šuma: Ostajemo bez sirovina

Crnogorski drvoprerađivači nezadovoljni su zbog novog raspisanog Javnog poziva za dodjelu šuma na korišćenje.

Pojedini privrednici tvrde da je poziv značajno kasnio i da je diskriminatorski, jer favorizuje velike proizvođače, a da mali na ovaj način mogu ostati bez sirovine.

Mali prerađivači problematizuju veliku razliku u količinama koja se dodjeljuje u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, dok veliki su stava da je tender razvojni, ali da su najveći problem niske i nekonkurentne cijene koje ugrožavaju poslovanje.

“Ako ostanu ovakvi elementi bodovanja u tenderu, doći ćemo u situaciju da će se sve male kompanije zatvoriti, a u državni budžet se sliti mnogo manje sredstava. Tražimo da se napravi neko prelazno rješenje”, saopštili su privrednici.

Drvoprerađivači su saglasni da jedini kriterijum za dodjelu koncesija treba da bude cijena, a da broj zaposlenih može da posluži kao osnov za utvrđivanje maksimalne količine koje bi neka kompanija dobila.

Smatraju da je potrebno vratiti uslove iz prošlogodišnjeg javnog poziva koji je, iako nije bio idealan, proizašao iz kompromisa sa privredom.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković najavio je, stoga, na današnjem sastanku u Privrednoj komori da će u naredna dva tri dana razgovarati sa nadležnima iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i tenderskom komisijom.

Tako bi se, kako kaže, upoznao sa razlozima za postavljanje uslova u javnom pozivu na koje se većina drvoprerađivača žali.

Nakon toga, najavio je da će organizovati sastanak sa predstavnicima drvoprerađivača i komisijom koja je pripremila ovaj javni poziv kako bi se našlo rješenje kojim bi svi bili “pomalo zadovoljni ili pomalo nezadovoljni”.

“Državi bi bilo najlakše da cijena bude jedini kriterijum, ali ne može neko na taj način uzimati jedinice koje ne može stići da obradi. Naša želja je da se svi razvijaju i proizvode jer je to zajednički cilj svih nas”, zaključio je Joković.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak