Vasle: Ne obvezujemo se ni na kakvu unaprijed zadatu putanju kamatnih stopa

Cijene kredita neće se mijenjati tokom ljeta. Evropska centralna banka je na jučerašnjoj sjednici ostavila ključne kamatne stope nepromijenjene. Nakon zaokreta u monetarnoj politici u junu, tri ključne kamatne stope ostale su nepromijenjene.

“Dostupni pokazatelji pokazuju nastavak blagog rasta privredne aktivnosti u evrozoni i u drugom kvartalu. To je uglavnom podstaknuto kontinuiranim rastom uslužnog sektora, dok se proizvodnja i dalje suočava sa padom narudžbina. Uprkos znakovima postepenog usporavanja u potražnji za radnom snagom, nezaposlenost na tržištu rada ostaje istorijski niska uprkos visokom rastu cijene rada”, sažeo je guverner Boštjan Vasle pozadinu odluke Vijeća Evropske centralne banke (ECB).

Kako je podsjetio, inflacija u evrozoni u junu je, prema prvoj procjeni evropskog statističkog ureda Eurostata, ponovo smanjena na međugodišnjem nivou, na 2,5 posto, a tome je najviše doprinio niski rast cijena energenata. U međuvremenu, osnovna inflacija ostaje nepromijenjena na 2,9 posto, a na povišenim nivoima održava je visoka inflacija usluga koja se od kraja prošle godine kreće blizu četiri posto.

“Visoka inflacija usluga nastavlja odražavati postojanost domaćih inflatornih pritisaka, posebno prijelaz povećanog rasta troškova rada na rast cijena”, upozorio je Vasle.

Prema njegovim riječima, u posljednjih mjesec dana traženi prinosi na vrijednosne papire državnog i privatnog sektora evrozone bili su nešto volatilniji. Na to je ponajviše uticala neizvjesnost tržišnih učesnika u pogledu rezultata evropskih i francuskih izbora. Premije za rizik koje investitori zahtijevaju za kupovinu obveznica takođe ostaju relativno niske, rekao je. Berzanski indeksi u evrozoni blago su pali, ponajviše u bankarskom sektoru, nastavio je.

“Ipak, finansijski pokazatelji pokazuju da je transmisija monetarne politike djelovala glatko i homogeno, podržavajući povratak inflacije na srednjoročnu ciljanu razinu od dva posto. Tržišni učesnici i dalje očekuju da će, zbog umjerenog usporavanja inflacije, smanjenje ključnih kamatnih stopa ECB-a biti postepeno. Krivulje kamatnih stopa uključuju još jedno do dva smanjenja ključnih kamatnih stopa ove godine”, rekao je guverner.

“Na temelju tih podataka i očekivanja u vezi s daljnjim kretanjem ključnih agregata, članovi Vijeća ECB-a odlučili su zadržati ključne kamatne stope ECB-a nepromijenjenima”, objasnio je odluku ECB-a od četvrtka.

“Naši daljnji koraci i dalje će zavisiti o trenutnoj situaciji, odnosno ekonomskim i finansijskim podacima, kretanju osnovne inflacije i efikasnosti naših mjera. To znači da nismo opredijeljeni ni za kakvu unaprijed zadatu putanju kamatnih stopa”, zaključio je.

Kako je danas izvijestio Radio Slovenija, Vasle dijeli svoje mišljenje sa stručnjacima koji ove godine očekuju barem jedno do dva smanjenja kamatnih stopa.

“Osobno mislim da će se smanjenje kamata nastaviti, ali kada će tačno doći do smanjenja zavisi o stvarnim podacima”, rekao je za radio.

Nakon što je Upravni odbor ECB-a u četvrtak ostavio kamatne stope nepromijenjenima, centralna stopa za glavne operacije refinansiranja ostaje na 4,25 posto. Pasivna kamatna stopa po kojoj banke polažu sredstva kod centralnih banaka evrozone ostaje na 3,75 posto. Kamatna stopa za otvorenu ponudu graničnog kredita ostaje 4,50 posto. Prve dvije kamatne stope i dalje su blizu najviših nivoa od uvođenja evra.

Posljednje smanjenje centralnih kamatnih stopa u evrima za 0,25 procentnih poena ECB je napravio u junu. Bilo je to prvo smanjenje bilo koje kamatne stope od septembra 2019. godine i preokreta u monetarnoj politici koju je ECB počeo pooštravati prije gotovo dvije godine.

Podijeli ovaj članak