Euribor u blagom padu

Evropska centralna banka odlučila je da ostavi kamatne stope nepromijenjenim a naredna odluka biće u septembru te da će nastavak popuštanja monetarnog kaiša biti odložen za jesen.

U međuvremenu je godišnja stopa inflacije u eurozoni u junu dostigla 2,5 odsto, što je blagi pad sa majskih 2,6 odsto. Godinu dana ranije, u junu 2023, ova stopa je iznosila 5,5 odsto, objavio je Evropski statistički zavod – Eurostat.

U Evropskoj uniji godišnja inflacija iznosila je 2,6 odsto u junu 2024. godine, u odnosu na 2,7 odsto u maju, dok je godinu dana prije stopa rasta cijena bila 6,4 odsto.

Najniže godišnje stope registrovane su u Finskoj (0,5 odsto), Italiji (0,9 odsto) i Litvaniji (1,0 odsto). Najviše stope zabilježene su u Belgiji (5,4 odsto), Rumuniji (5,3 odsto), Španiji i Mađarskoj (obe po 3,6 odsto). U poređenju sa majom 2024, godišnja inflacija je pala u 17 država članica, ostala je stabilna u jednoj i porasla u devet.

U junu 2024. godine najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije eurozone dale su usluge (1,84 procentnih poena, pp), zatim hrana, alkohol i duvan (0,48 pp), neenergetski industrijski proizvodi (0,17 pp) i energija (0,02 pp).

Junski sastanak donio smanjenje kamata posle pet godina

Evropska centralna banka smanjila je na svom posljednjem sastanku o monetarnoj politici (6. juna) tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena. Bilo je to prvo monetarno popuštanje evropskih bankara od 2019. godine.

Tada su iz ECB naveli da je “na osnovu nove ocene inflatornih izgleda, dinamike bazne inflacije i jačine transmisije monetarne politike, u ovom trenutku, nakon devetomesečnog perioda u kome nisu menjane kamatne stope, primereno ublažiti restriktivnost monetarne politike”.

Ovakva odluka trebalo bi da utiče i na dalji pad euribora, koji bankarski klijenti u Srbiji i dalje pažljivo prate, pogotovo oni koji imaju kredite indeksirane u eurima – a uglavnom je riječ o dugoročnim stambenim zajmovima – iako se ova kamatna stopa od septembra prošle godine ne odražava direktno na njihove mjesečne rate, i tako će biti do kraja 2024, prenosi Biznis.rs.

 

Euribor je od početka juna nastavio blagi pad, pa je tako šestomjesečni (6M) sa 3,756 odsto stigao do 3,634 procenta, dok je tromjesečni euribor (3M) sa 3,782 odsto pao na 3,674 odsto.

 

Podijeli ovaj članak