Najveće plate primaju stanovnici Luksemburga i SAD-a (Infografika)

Postoji mnogo razloga zašto se plate razlikuju od zemlje do zemlje: ekonomski razvoj, troškovi života, zakoni o radu i niz drugih faktora. Zbog ovih varijabli može biti teško procijeniti opši nivo prihoda širom svijeta.

Visualcapitalist.com je napravio infografik prosječne godišnje plate u 30 zemalja OECD-a, prilagođene za paritet kupovne moći (PPP) . To znači da su navedene vrijednosti uzele u obzir razlike u troškovima života i inflaciji između zemalja.

Source: Visualcapitalist.com

Ovi podaci su dobijeni od OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), međunarodne organizacije koja promoviše politike za poboljšanje ekonomskog i društvenog blagostanja. Ima 38 zemalja članica, ali u ovom slučaju podaci za sve njih nisu bili dostupni.

Sve brojke su iz 2022.

Source: Visualcapitalist.com

Iz ovog skupa podataka možemo vidjeti da Luksemburg, SAD i Švajcarska nude najveće prosječne godišnje plate.

Sve tri ove zemlje su visoko razvijene ekonomije sa dobro etabliranim uslužnim sektorima, koji obično dovode do više plaćenih poslova. Troškovi života u ovim zemljama su također relativno visoki, što zahtijeva veće plate kako bi se održao standardan kvalitet života.

Na drugom kraju ove rang liste Meksiko i Grčka imaju najniže prosječne plate. U slučaju Meksika, ekonomija zemlje ima veliki dio poslova s ​​nižim platama, posebno u poljoprivredi i proizvodnji.

Grčka se, s druge strane, bori sa konstantno visokom nezaposlenošću od globalne finansijske krize 2008. godine. Ovo vrši pritisak na smanjenje plata jer postoji višak radne snage.

Podijeli ovaj članak