ECB ide na ljetnju pauzu, nastavak rezanja kamata očekuje se na jesen

Na ovonedjeljnoj sjednici analitički tim Bloomberg Adrije očekuje ljetnju pauzu u pogledu promjene nivoa kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB). Na jesen očekujemo nastavak politike monetarnog popuštanja, odnosno nastavak smanjenja kamatnih stopa još barem dva puta po 25 baznih poena do kraja godine.

Kamatne stope na kredite domaćinstava i kompanija dostigle su svoj vrhunac, kao i dno potražnje za kreditima. Nakon 2022. godine ECB bilježi prvi porast potražnje za nenamjenske i stambene kredite građana, što je odraz prvog smanjenja kamatne stope od 25 baznih poena.

Inflacija se stabilizovala na nivou od 2,5 odsto, dok je bazna inflacija nešto upornija s obzirom na rast cijena hrane i usluga pa je trenutno na nivou od 2,9 odsto.

U eurozoni su plate malo ubrzale prema posljednjim pokazateljima indikatora ECB koji prati dogovorene povišice, što stvara okvir za sporije spuštanje inflacije.

Iako je nezaposlenost u eurozoni na rekordno niskim nivoima pa plate rastu po solidnim stopama, ne očekujemo značajnije prelivanje na ukupnu stopu inflacije. Apsolutni nivoi cijena prilično su visoki i nema daljeg prostora da kompanije podignu cijene, ako ne žele pad prometa.

S druge strane, indeksi povjerenja menadžera su pozitivni u većini zemalja, što ide u prilog tome da je eurozona uspjela da se podigne nakon prošlogodišnjih tehničkih recesija u zapadnoj Evropi.

Nastavak smanjenja kamatnih stopa na jesen je vrlo vjerovatan scenario kako bi se oslobodio dodatni potencijal pada kamatnih stopa, pogotovo na kredite kompanijama, koje bi u 2025. godini, po nižim kamatnim stopama, mogle da krenu u novi investicioni ciklus.

Tromjesečni euribor trenutno iznosi 3,6 odsto, što je za 0,4 postotna poena manje od vrhunca sredinom prošle godine. Usled očekivanja dodatnih rezanja kamata za minimalno 50 baznih poena, očekujemo da će 3M euribor do kraja godine iznositi oko tri odsto, što će smanjiti trošak finansiranja kredita koji su povezani s tom varijabilnom kamatnom stopom.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak