Potražnja Evropljana za kreditima pokazuje znakove oporavka

Potražnja građana u eurozoni za kreditima oporavila se u drugom tromjesečju, uz oštriju konkurenciju banaka pred snižavanje kamatnih stopa i poboljšane izglede za tržište nekretnina, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Neto 16 odsto kreditora obavijestilo je u ECB-ovoj anketi o snažnijoj potražnji domaćinstava za kreditima u drugom kvartalu, prvi put od 2022. godine.

„Glavni pokretač potražnje za stambenim kreditima su poboljšani izgledi za tržište nekretnina, prema navodima, u prvom redu, njemačkih banaka“, navodi se u izvještaju.

Banke su ublažile uslove za dodjelu stambenih hipotekarnih kredita zbog oštrije konkurencije, a na potražnju je, prema njihovoj procjeni, pozitivno uticao i opšti nivo kamatnih stopa i povjerenje potrošača.

ECB je u junu snizila ključne kamatne stope, istakavši ublažavanje inflacije u prethodnim mjesecima. Od jula 2022. do septembra prošle godine podigla ih je čak 4,5 procentnih poena, a potom „stala na kočnicu“ u uslovima posustale ekonomske aktivnosti i slabijeg kreditiranja.

U maju je inflacija u evrozoni blago ubrzala, na 2,6 odsto.

Potražnja domaćinstava za kreditima trebalo bi da ojača i u trećem tromjesečju, procjenjuju kreditori u ECB-ovoj anketi.

Kompanije su i u proljećnom tromjesečju okijevale za zahtjevima za kreditima, a banke su postrožile uslove za njihovu dodjelu, posebno u segmentu komercijalnih nekretnina.

„U drugoj polovini godine banke u eurozoni očekuju neto pooštravanje uslova kreditiranja, u kombinaciji s umjerenim neto povećanjem potražnje za kreditima u većini privrednih sektora, izuzev građevinskog i sektora komercijalnih nekretnina“, naveli su iz ECB, prnosi Rojters.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak