Klimatolog o ekstremnim temperaturama: ,,Više nikad se neće ponoviti prijatna ljeta iz 70-ih i 80-ih“

Ljudi su glavni krivac za ekstremne i sve češće talase vreline jer su posljednjih 150 godina konstantno dodavali ugljen-dioksid u atmosferu koji tu ostaje zauvijek i mijenja klimu, rekao je klimatolog s beogradskog Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević.

Đurđević je za subotički portal Magločistač rekao da se klima u svijetu promijenila u posljednjih 50-60 godina.

„I prije je bilo perioda visokih temperatura, ali je broj toplotnih talasa bio manji od jedan godišnje. Imali smo nekoliko godina bez toplotnih talasa ili jedan u nekoliko godina, dok posljednjih godina imamo i do četiri toplotna talasa tokom ljeta koji traju duže nego ranije“, rekao je Đurđević.

Naveo je da se više nikada neće ponoviti prijatna ljeta kakva su bila 1970-ih i 1980-ih godina.

On je rekao da se taj proces, iako nepovratan, može zaustaviti ukoliko počne globalna primjena Pariskog sporazuma o klimi koji zahtijeva da se do 2050. godine obustavi dodavanje ugljen-dioksida u atmosferu i sagorijevanje nafte, uglja i prirodnog gasa. Cilj je da se globalno zagrijavanje zaustavi na ispod dva stepena u odnosu na predindustrijsko doba od prije dva vijeka.

Prilagođavanje

„Postoji kapacitet da se na toj granici ispod dva stepena prilagodimo i promijenimo naše živote tako da trpimo manje posljedica zbog ovakvih situacija. Ako to ne poštujemo, prilagođavanje će biti jako zahtjevno i skupo za našu državu, što će uticati na život ljudi, poljoprivredu, ekonomiju, i na sve drugo“, kazao je on.

Zato bi i budžet Srbije trebalo da predviđa izdatke za prilagođavanje klimatskim promjenama, rekao je.

Đurđević je naveo da je Vlada Srbije u decembru 2023. godine donijela „Program prilagođavanja na klimatske promjene“, ali se postavlja pitanje njegove primjene.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak