Georges Elhedery novi izvršni direktor HSBC-a

HSBC je imenovao Georgesa Elhederyja za izvršnog direktora grupe, koji će početi sa radom na novoj poziiji od 2. septembra.

Elhedery, koji je sadašnji glavni finansijski direktor, zamijeniće odlazećeg šefa Noela Quinna u septembru.

Krajem aprila, HSBC je neočekivano najavio da će Quinn otići nakon skoro pet godina na čelu.

Elhederyjevo imenovanje za izvršnog direktora dolazi manje od dvije godine nakon što je unaprijeđen u finansijskog direktora u januaru 2023. On će nastaviti da služi kao finansijski direktor grupe tokom prelaznog perioda, navodi se u saopštenju kompanije.

“Veoma sam počastvovan povjerenjem koje mi je ukazano da vodim ovu veliku instituciju u budućnost. Radeći zajedno s našim timom, radujem se što ću pružiti izuzetnu vrijednost našim klijentima i investitorima postižući snažne performanse na putanji održivog rasta“, rekao je Elhedery.

Predsjednik HSBC grupe Mark Tucker nazvao je Elhederyja “izuzetnim liderom i bankarom koji strastveno brine o banci, klijentima i ljudima”.

Elhederi je tokom svoje karijere radio u više regiona, obuhvatajući Aziju, Evropu i Bliski istok. Banka je saopštila da je “pokazao svoj strateški uvid i viziju, kao i duboke međunarodne perspektive”, dodajući da ga Upravni odbor smatra “izvanrednim kandidatom”.

Banka još nije objavila nasljednika Elhederyja na poziciji finansijskog direktora.

Quinn će blisko sarađivati ​​s Elhederyjem kako bi osigurao “glatku i urednu primopredaju odgovornosti”, rekao je HSBC. Quinn će ostati na raspolaganju kompaniji dok je na odmoru u vrtu sve dok njegov otkazni rok od 12 mjeseci ne istekne 30. aprila 2025.

Podijeli ovaj članak