Za novopečene vozače privremene dozvole i zabrana upravljanja vozilom od 23 do 6 sati

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović naložio je formiranje radne grupe koja će u najkraćem roku pristupiti izradi hitnih izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

„Saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama, kao pitanje koje je decenijama opravdano prisutno u javnosti, nije pitanje jednog organa u državi. Kako bi postigli krajnji cilj, a to je drastičan napredak u ovoj oblasti, apelujemo na društvo u cjelini, da zajednički radimo na ovome. Pored seta državnih organa, neophodno je aktivno učešće i medijske zajednice i civilnog sektora. Svima nam je poznato da je za teške posljedice u saobraćajnim nesrećama najčešće odgovoran ljudski faktor, pa je za rad na podizanju svijesti kod vozača neophodan širi društveni odgovor“, saopštio je Šaranović.

 

Izmjene zakona, istakao je ministar, staviće fokus na drastičnom snaženju kaznene politike, uz primjenu pozitivne prakse.

„Takođe, predložiću radnoj grupi da razmotri modalitete uvođenja privremenih vozačkih dozvola za vozače starosti od 18. do 21. godine života, te da za kategoriju mladih vozača razmotri i limitiranje snage motora motornih vozila kojima upravljaju, zabranu upravljanja motornim vozilom od 23h do 06h, kao i limitiranje maksimalne dozvoljene brzine bez obzira na propisana ograničenja“, naveo je Šaranović.

Dodao je da pored ovog, radna grupa koja je formirana na moju inicijativu sredinom januara, a čiji je zadatak implementacija stacionarnih radarskih sistema, do sada je otklonila određene normativne smetnje za realizaciju ovog značajnog projekta, koji je godinama bio mrtvo slovo na papiru.

„Ubrzo očekujemo instalaciju testnog uređaja da bi se praćenjem cijelog procesa, od zabilježavanja prekršaja do izdavanja prekršajnog naloga, utvrdile sve potrebe za nesmetano uvođenje ovog sistema u Crnoj Gori. Dodatna urgentna mjera prevencije je i to što je flota Avio – helikopterske jedinice na raspolaganju saobraćajnoj policiji za nadzor saobraćaja iz vazduha, čime će se, vjerujem doprinijeti većoj sigurnosti naših građana i turista. Svjesni ozbiljnosti problema saobraćajnih nezgoda, sprovodimo strateške inicijative i planiramo usklađivanje sa međunarodnim standardima kako bi unaprijedili bezbjednost saobraćaja i uticali na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. To će biti potvrđeno i usvajanjem Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2024.-2030. godine, sa Akcionim planom za 2024.-2025. godinu, koja će biti usvojena na sjednici Vlade u četvrtak“.

Šarnović je istakao da samo zajedničkim, organizovanim i aktivnim pristupom svih subjekata šire društvene zajednice može se bitnije uticati na poboljšanje postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Podijeli ovaj članak