Ima li kraja nekontrolisanim poskupljenjima

Poskupljenja u Crnoj Gori dešavaju se na dnevnom nivou. Prije praznika poskupila je kafa, a svakodnevno poskupljuju gotovo svi proizvodi od prehrambenih, pa i drugi koji su potrebni jednom domaćinstvu.

Rast cijena hrane se ne zaustavlja u Crnoj Gori, iako je tokom ove godine globalno zabilježen pad cijena. Divljanje cijena u Crnoj Gori primoralo je građane da po jeftinije proizvode idu u Skadar ili Trebinje, gdje se pojedini proizvodi mogu kupiti i po višestruko nižim cijenama.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović za CdM potvrđuje da smo svjedoci da cijene u marketima faktički rastu na dnevnom nivou.

Ima Filipović predlog kako bi država mogla da riješi ovo stanje.

“Možda država treba da razmišlja da osnuje svoje javno preduzeće koje bi se pojavilo na trzištu i prodavalo proizvode po nižim maržama, i sa druge strane, da dođe do promjene nekih zakona koji bi omogućili ulazak nekim drugim lancima kako bi uspjela spriječiti dogovornu ekonomiju kada je u pitanju ova vrsta tržišta”, navodi Filipović.

Pojašnjava da u Crnoj Gori imamo dogovorno tržište distributera proizvoda.

“Nema neke direktne konkurencije. Malo tržište se drži pod kontrolom. Tako imamo da ptivatnici ne ratuju izmđu sebe, mislim na cjenovni rat, već oni sarađuju i diktiraju zajednički cijene. Država tu mora uticati”, navodi ekonomski analitičar.

Govoreći o gotovo svakodnevnim poskupljenjima, Filipović kaže da za to postoje dva zaključka.

“Moramo što prije da formiramo naše robne rezerve, kako bi država kada dolazi do ifnlacije i povećanih cijena mogla direktno da reaguje na tržište. To je prvi korak. Drugi korak je da Agencija za sprječavanje nelojalne konkurencije direktno utiče neposredno na tržište. Ona mora imati mnogo veća ovlašćenja nego što je sada slučaj”, ističe on.

Filipović podvlači da smo mi i dalje, nažalost, zavisno tržište, prevashodno primarnih proizvoda.

“Država je koristila različite mehanizme u pokušaju sprječavanja rasta cijena. Prethodna Vlada je imala akciju Stop inflaciji , a aktuelna limitiranje cijenja. Prva akcija je, prema mom mišljenju, dala bolje rezultate od trenutne”, dodaje on.

Filipović smatra da, osim formiranja robnih rezervi, mora što prije doći do, ne samo do limtiranja cijena već i limitiranja marži.

“Potpuno je nenormalno da u Podgorici cijene prehrambenih proizvoda budu znatno veće nego u Barseloni, Minhenu, Rimu ili nekoj drugoj evropskoj metropoli”, naglašava sagovornik CdM-a.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak