Tajani: ECB je pretjerala sa pritiskom na UniCredit da napusti Rusiju

Evropska centralnaa banka pretjerala je u tjeranju talijanske banke UniCredit, da dostavi “jasnu mapu puta” za izlazak iz Rusije, rekao je u petaki italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.
Banke eurozone koje su još uvijek povezane s Rusijom više od dvije godine nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, posljednjih su sedmica našle pod sve većim pritiskom bloka supervizora, kao i američke vlasti, zbog svojih veza s tom zemljom.

ECB je od zamodavaca pod njezinim nadzorom zatražio da dostave “jasnu mapu puta” za izlazak s ruskog tržišta.

“Čini mi se da je ECB otišao malo predaleko”, rekao je Tajani na konferenciji za novinare.

UniCredit je prošle sedmice saopštila da su izazovni uslovi koje je ECB postavila za smanjenje svoje izloženosti Rusiji i traženje presude Opšteg suda EU-a, kao i zamrzavanje zahtjeva dok sud ne donese odluku.

Odluke suda u prosjeku traju oko 20 mjeseci, ali odluka o zahtjevu za suspenziju trebala bi trajati samo nekoliko sedmica.

Guverner Banke Italije Fabio Panetta rekao je u maju da bi italijanske banke trebale “izaći” iz Rusije zbog reputacionih rizika, dok je izvor blizak premijerki Giorgi Melone rekao Reutersu u srijedu da Rim nema nikakvu ulogu u tome.

UniCredit posjeduje AO UniCredit, 15. najveću rusku banku po imovini, sa 56 podružnica na kraju prošle godine i oko 3.150 zaposlenih s punim radnim vremenom.

Podijeli ovaj članak