Auto-put pretvorio Platije u turističku atrakciju, ugostitelje, ipak, tjera u minus

Put kroz Platije, dionica od koje se nekad zaziralo, danas je turistička atrakcija. U to se uvjerila i ekipa Televizije Crne Gore koja je tokom praznika prošla tom trasom. I dok turisti uživaju u proputovanju, pojedini ugostitelji u tom dijelu žale se da nemaju posla nakon što je otvoren auto-put.

Dvije su godine od kada sa kružnog toka na Smokovcu automobili uglavnom skrenu ka auto-putu. Desno, ka Platijama rijetko ko. Mnogi bi zato zaključili – stari put kroz Platije zamro je. No, ne misle baš tako ljubitelji prirode. Plaćaju vodiče da dožive ovo.

“Platije su jednostavno raj za turiste. Ova destinacija će ostati jedna od najboljih u Crnoj Gori. Ja, inače, zovem svoju profesiju, nijesam ja vodić, nego čovjek koji proba da ljudi zavole Crnu Goru, da otvorim sve prozore na ljepote Crne Gore”, kazao je on turista za RTCG.

Nije nam dugo trebalo da zaključimo zašto tako misli. Stranci koje smo zatekli na putu ističu da su tek počeli da obilaze vašu zemlju i već su oduševljeni. Kažu da ih planine ne ostavljaju ravnodušnima, te da jedva čekaju da ide i ostatak.

“Mi smo prvi put ovdje, i sad se pitamo kako ranije nijesmo otkrili ovako lijepu zemlju. Vi ste srećni narod, živite u ovakvom bogatstvu, zavidimo vam. Sad znam da ćemo ovdje ponovo biti ubrzo”, poručuje jedna od turistkinja.

A redovni gosti kroz kanjon Platije su puni turistički autobusi, kojih dnevno, kako nam pričaju stanovnici ovog kraja bude i po dvadeesetak. Posebno privlači ljubitelje dvotočkaša.

Nekad opasna ruta za sve učesnike u saobraćaju. Danas prilično rasterećena od saobraćaja, ali sve više atrakcija za ljubitelje prirode poput ovih motociklista koji uživaju u vožnji kroz Platije.

“Doveli smo mnogo prijatelja sa Filipina. Došli smo iz Atine i idemo za Hrvatsku. I naravno da nas ne interesuje vožnja auto-putem već planine, jer se ovo rijetko gdje može doživjeti. Ovakva priroda i ljubazan narod svakog ostavaljaju bez daha”, kaže gosti iz Grčke Kostas.

Goste sa Filipina ispratili su ugostitelji u blizni Manastira Morača. Ali ostali su da se nadaju da će ubrzo svratiti novi. I to je problem.

“Zamrla je ugostiteljska radnja po svim pitanjima, jer mi prosto nemamo ni naš narod koji će da dođe, niti imamo prevoz. Jedan prevoz ima iz Podgorice, to je strašno. Od kad se napravio auto-put ovo je nemoguća misija da živi porodica ovdje. Naš rad se svodi na minus za minusom”, kaže Saša Tijanić Šuković vlasnica ugostiteljskog objekata.

No, rasterećenje saobraćaja kroz Platije neki doživljavaju drugačije.

“Za nas znači boljitak. Možda je paradoksalno ali znači manja gužva magistalom, manji promet saobraćaja, manje nervoznih gostiju kad dolaze, nema preticanja magistalom”, kaže Goran Jovanović, vlasnik seoskog domaćinstva.

A magistrala kroz kanjon Platije za proteklih šet decenija otkad je sagrađena, odnijela je mnogo života. Naročito Dromira. Tuda pored zaljubljenika u prirodu sada saobraćaju i vozači kamiona, prinuđeni zbog visokih putarima na auto-putu.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak