Svetac državi ili ide u penziju?

Foto: pixabay.com

Sveti Stefan mora biti otvoren ovako ili onako. Sveti Stefan je jedan, jedinstveni na svijetu, takvog više nema. Mnogi su pokušali da ga imitiraju, ali nijesu uspjeli. Država treba da preuzme grad-hotel, uloži novac i vrati mu sjaj koji je imao.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao svjedok najvećeg uspjeha popularnog “Sveca”, ujedno i njegov direktor od 1969. do 1975. godine Vladimir Mitrović, komentarišući što je grad-hotel četvrtu godinu zaredom zatvoren i svoj 64. rođendan dočekuje s katancem na gvozdenim vratima.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište.

Svetac je postao sinonim luksuza i prestiža, a u njemu su odsjedale najpoznatnije svjetske filmske zvijezde, političari, kraljevi, carevi…

Nažalost, noviju istoriju Svetog Stefana ispisuju vlade, počev od onih kojima je rukovodio Milo Đukanović, pa do vlada od pada DPS-a zaključno s posljednjom Milojka Spajića.

Sveti Stefan zajedno s Vilom “Miločer” i hotelom “Kraljičina plaža”, koji je u međuvremenu porušen i na njegovom mjestu je započeta gradnja novog s apartmanima za tržište, data je 2007. u zakup kompaniji “Adriatic properties”, koji je mendžment povjerio brendu “Aman”.

Sukob na relaciji zakupac-Vlada, koji su eskalirali međunarodnom arbitražom u Londonu teškom stotinu miliona eura, već četvrtu godinu kao posljedicu ima da je popularno ljetovalište zatvoreno, a male su nade da će gosti ovoga ljeta odmarati na ostrvu.

“Vijesti” su u više navrata pisale da je zakupac bio voljan da se postigne dogovor, te prihvatao modalitete koji su dolazili od strane Vlade, ali nakon svakog koji je prihvatao, iz Vlade su ostajali nijemi.

Splendida ima na hiljade, a Sveti Stefan je jedan

A kako je to bilo nekada za “ Vijesti” se prisjeća Mitrović, nekadašnji ministar turizma, 90-godišnji turistički radnik koji je prije pola vijeka, Crnoj Gori te 1972. donio najprestižniju svjetsku nagradu u turizmu “Zlatnu jabuku”, nagradu Federacije turističkih novinara i pisaca koja je dodijeljena tada “Svetom Stefanu”.

“Ja sam bio rukovodilac i generalni direktor Svetog Stefana, Miločera i Maestrala skoro šest i po godina, od 1969. do 1976. U to vrijeme radili smo uspješno, dobili smo ‘Zlatnu jabuku’ u Atini, priznanje koje ima svjetsko ime. A dobili smo priznanje za izvanredno arhitektonsko rješenje grad hotela “Sveti Stefan” i izvanredan nivo hotelskih usluga”, naglasio je Mitrović.

On je istakao da je kompletna radna snaga koja je obezbijedila “Svetom Stefanu” nagradu za nivo turističkih usluga bila domaća.

“Kada smo mi tada dobili, zašto se to ne bi nastavilo ubuduće”, ističe Mitrović.

Nažalost, kako konstatuje, to se nije desilo.

“Evo četiri godine “Sveti Stefan” nije radio, a nije radio i četiri godine zbog renoviranja, praktično osam godina. To je katastrofa za Crnu Goru, za Budvu, jer je grad-hotel jedan, jedinstven na svijetu, takvog više nema. “Splendida” ima na hiljade, a “Sveti Stefan” je jedan. Pokušali su da ga imitiraju Francuzi, ali nijesu uspjeli. Dajemo priliku da neko ko dolazi u Crnu Goru kaže ako je “Sveti Stefan” nešto najbolje što imate i ako je zatvoren, onda nešto ovdje nije u redu”, naglasio je Mitrović.

Ističe da “’Sveti Stefan’ mora biti otvoren ovako ili onako”.

“Najbolje bi bilo da ga preuzme država i da ga dovede tamo gdje je nekada bio. Jer “Sveti Stefan” kada smo mi bili i ovaj što je sada je velika razlika. Tada je bilo više vrsta zabave, sada nema nijedna… imali ste muziku za večeru, folklor, ples, noćni klub, kazino. Bio je ploveći brod koji je bio restoran, imali smo suvenirnice, teniske terene… Sada nema ništa od toga. Ne dolazi se na Sveti Stefan da bi se leglo u krevet i jelo, nego da bi se uživalo”, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, “Sveti Stefan” treba vratiti gdje je bio kada je plijenio cijeli svijet, kada su dolazili carevi kraljevi, viđeni gosti.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak