Investitori paniče zbog Trampa: “Tržište ne voli nesigurnost”

Investitori i finansijski analitičari širom svijeta oglasili su se nakon atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji.

Glavni investitor u firmi Kreset capital iz Čikaga, Džek Eblin, izjavio je da je “spektar političkog nasilja uveo čitav novi nivo potencijalne nestabilnosti”. On je dodao da tržište ne voli nesigurnost i nestabilnost jer niko ne želi takvo okruženje.

Eblin smatra da je atentat vjerovatno uvećao Trampovu reputaciju vezanu za njegovu snagu, prenosi Rojters. Bivši predsjedavajući jednog od komiteta u firmi Standard & Purs iz Njujorka, Džon Čejmbers, rekao je da je užasnut pokušajem ubistva bivšeg predsjednika.

“To bi moglo da podstakne povratak političkom nasilju, kakvo su SAD iskusile 60-ih godina prošlog vijeka”, rekao je on, dodajući da bi takav ishod mogao da bude težak, ali da vjeruje u snagu američkih institucija.

Vodeći ekonomista kompanije Aneks velt menadžment iz Viskonsina Brajan Džakobsen kazao je da je pitanje kako će ovo djelovati na izglede jednog kandidata u odnosu prema drugom.

“Da li će to izbaciti Trampa iz igre? Zapravo bi moglo da ojača riješenost njegovih pristalica da izađu na birališta”, naveo je on, dodajući da ne očekuje za sada reakciju finansijskih tržišta.

Predsjednik Eurejža grupe iz Njujorka Ijan Bremer kazao je da je duboko zabrinut da bi ovo moglo donijeti mnogo više političkog nasilja i socijalne nestabilnosti.

Direktor grupe Ejža riserč iz Singapura, Kun Goh, naveo je da su se šanse Trampa za pobjedu povećale za 70 odsto nakon atentata, ali da nije siguran kako će se to odraziti na tržišta.

Vodeći investitor u firmi Vantadž point aset iz Singapura, Nik Feres, kazao je da će izborna pobjeda Trampa biti veoma ubjedljiva.

“Tramp je uvijek bio više orijentisan ka tržištu”, istakao je on, podsjetivši da je poslije atentata na Ronalda Regana 1981. njemu podrška znatno skočila.

Podijeli ovaj članak