Američki Dow Jones na novom maksimumu

Vrijednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones dosegla je danas novi maksimum, prije svega zahvaljujući rastu prihoda u dvije velike kompanije.

Vrijednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones dosegla je  novi maksimum, prije svega zahvaljujući rastu prihoda u dvije velike kompanije.

Ovaj berzanski indeks porastao je u petak na berzi SAD-a za 456 poena, odnosno za 1,1 odsto, što je novi rekord iznad 40.000 poena, prenio je CNBC.

Na ovaj rezultat najviše je uticao današnji rast akcija kompanije Home Depot od blizu tri odsto, prenosi Tanjug.

Tako je ova američka multinacionalna maloprodajna korporacija, koja prodaje sredstva za doradu kuća, poput alata, građevinskih proizvoda, uređaja i usluga, poput transporta, svoju nedjeljnu dobit podigla na iznos od skoro osam odsto.

S druge strane je Caterpillar, vodeći svjetski proizvođač građevinske i rudarske opreme, motora, industrijskih turbina, uvećao vrijednost akcija za 1,8 odsto. To je prvi skok indeksa Dow Jones iznad 40.000 poena od kraja maja.

Pored toga, indeks S&P 500 prastao je za 1,2 odsto i ponovo se našao iznad nivoa od 5.600 poena, nakon velikog pada ispod tog praga u četvrtak. Vrijednost indeksa Nasdaq porasla je za 1,4 posto.

Rast indeksa Dow Jones stigao je 1,8 odsto ove nedjelje što je podgrijalo nade investitora da će usporavanje inflacije biti praćeno smanjenjem stope Federalnih rezervi u septembru, navodi medij.

Prema izviještaju od četvrtka, indeks potrošačkih cijena, kao mjera stanja infalacije, opao za 0,1 odsto u junu.

Podijeli ovaj članak