Finansijska imovina hrvatskih domaćinstava premašila je 90 milijardi eura

Ukupna finansijska imovina domaćinstava na kraju prvog tromjesečja 2024. iznosila je 90,3 milijarde eura, što je u periodu od godinu dana povećano za 6,2 milijarde eura ili 7,4 odsto, a u odnosu na kraj prethodnog za 1,5 odsto. kvartalu, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).
Najveći doprinos rastu finansijske aktive u prvom kvartalu 2024. godine dao je rast ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti, uglavnom u obveznice i trezorske zapise Ministarstva finansija, uz primjetan pad depozita, koji i pored ovakvog prestrojavanja portfelja stanovništva , i dalje su najznačajnija stavka finansijske imovine kućanstava, navodi se u priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za prvi kvartal ove godine.

S druge strane, finansijske obaveze stanovništva porasle su na 25,3 milijarde eura, što je povećanje od 2,7 odsto u odnosu na decembar 2023. godine. U periodu od godinu dana ove obaveze su porasle za 2,5 milijardi eura ili 10,9 odsto.

– Ova kretanja rezultirala su povećanjem finansijske neto vrednosti sektora stanovništva na 65,1 milijardu eura, što je jedan odsto više nego na kraju decembra 2023. godine, odnosno 6,1 odsto ili 3,8 milijardi eura više nego na kraju istog kvartala prethodne godine, objavila je centralna banka.

Tako je neto vrijednost sektora stanovništva nastavila postupni rast započet u drugom tromjesečju 2022., nedugo nakon završetka razdoblja ubrzanog rasta koje je trajalo od drugog tromjesečja 2020. do četvrtog tromjesečja 2021. godine, dodaju iz HNB-a.

Izvijestili su i da je na kraju prvog kvartala ove godine finansijska imovina hrvatske privrede iznosila 443 milijarde eura, što je smanjenje od 0,5 milijardi eura u tom kvartalu i povećanje od 33,6 milijardi eura u periodu od jedna godina.

Istovremeno, finansijske obaveze hrvatske privrede iznosile su 461 milijardu eura i porasle su za 1,1 milijardu u kvartalu, odnosno za 33,3 milijarde evra u periodu od godinu dana.

– U odnosu na BDP, finansijska imovina hrvatskog gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2024. iznosila je 567 posto godišnjeg BDP-a, što je pad od 13,3 postotna poena u tom tromjesečju i pad od 13,5 postotna poena na rok od godinu dana, navode iz HNB-a.

Istovremeno, napominju, finansijske obaveze hrvatske privrede u odnosu na BDP su u tromjesečju smanjene za 11,7 postotnih poena, dok su u razdoblju od godinu dana smanjene za 16,5 postotnih poena, a na kraju prvog kvartala 2024. dostigli su nivo od 590 odsto godišnjeg BDP-a.

– Time je nastavljen trend smanjenja bilansa aktive i pasive hrvatske privrede u odnosu na BDP zbog manjeg rasta njihove vrijednosti u odnosu na rast kvartalnog BDP-a, iako je taj trend značajno usporen u posljednja tri kvartala u odnosu na na dvogodišnje razdoblje od drugog tromjesečja 2021. do drugog tromjesečja 2023. godine, navode iz HNB-a.

Saopšteno je i da je na kraju prvog kvartala 2024. ukupna finansijska imovina nefinansijskih preduzeća iznosila 130 milijardi eura, odnosno 0,8 odsto više nego na kraju prethodnog kvartala.

S druge strane, finansijske obaveze nefinansijskih preduzeća iznosile su 188 milijardi eura, što je rast od 1,9 odsto u odnosu na kraj prethodnog kvartala.

Rezultat ovakvih kretanja je smanjenje finansijske neto vrijednosti sektora nefinansijskih preduzeća, koja je u minus 58,7 milijardi eura, što je za 4,4 odsto manje nego na kraju prethodnog kvartala.

seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak