Saradnjom do veće finansijske pismenosti

Na poziv Centralne banke Crne Gore, danas je održan sastanak predstavnika institucija potpisnica Memoranduma o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027. Finansijska edukacija podrazumijeva bliže upoznavanje sa finansijskim pojmovima i razvoj vještina sa ciljem boljeg upravljanja ličnim finansijama.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima na planu finansijskog opismenjavanja crnogorskih građana, kao i o planovima za naredni period. Istaknuto je da CBCG, kao koordinator implementacije Programa, prepoznaje temu finansijske pismenosti kao izuzetno važnu za ekonomski razvoj i blagostanje građana Crne Gore.

Učesnici sastanka su se saglasili da je za postizanje rezultata u oblasti finansijske pismenosti ključno sinergijsko djelovanje, koje će osigurati razmjenu znanja i iskustava, uz racionalno korišćenje resursa svih strana. Konstatovano je i da, u okolnostima dinamičnog razvoja tehnologije, treba promovisati moderne kanale finansijske edukacije i osmišljavati interaktivne i podsticajne edukativne programe. Takođe je zaključeno da aktivnosti finansijske edukacije, osim na djecu i mlade, treba usmjeriti i na druge kategorije stanovništva, poput preduzetnika i penzionera, s obzirom na sve raznovrsniju ponudu finansijskih proizvoda i usluga.

Sastanku su, uz predstavnike CBCG, prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja, Udruženja banaka Crne Gore, Fonda za inovacije, Privredne komore Crne Gore, Montenegroberze, Centra za finansije, Centralno klirinškog depozitarnog društva, Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Donja Gorica. Takođe, na  današnjem sastanku Memorandumu su pristupili Naučno tehnološki park, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i NVO Centar za omladinsku edukaciju, čime su dodatno osnaženi kapaciteti za efikasnu realizaciju Programa. Memorandum, koga je, do sada, potpisala 21 institucija, služi kao platforma za povezivanje, razmjenu informacija i koordinaciju aktivnosti na unapređenju finansijske pismenosti.

Učesnici sastanka su iskazali spremnost da, u skladu sa svojim nadležnostima, nastave i intenziviraju aktivnosti na planu finansijske edukacije. Osim aktivnosti koje potpisnice Memoranduma samostalno sprovode, najavljena su i međuinstitucionalna parnerstva i novi projekti koji će unaprijediti finansijsku pismenost u Crnoj Gori.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak