Više od 40 hiljada firmi zatvoreno u Izraelu od početka rata u Pojasu Gaze

U Izraelu je od 7. oktobra, odnosno početka sukoba u Pojasu Gaze, zatvoreno više od 40 hiljada firmi, tvrdi izraelski list Maariv.

Kako dalje kaže analiza ovog izraelskog medija, očekuje se da će do kraja godine brojka skočiti na 60 hiljada, prema trenutnim projekcijama.

Direktor poslovno-informatičke kompanije CofaceBDI, Yoel Amir, izjavio je: “Ovo je vrlo visok broj koji obuhvata mnoge sektore.”

Velika većina, 77 posto, kompanija su male firme koje su najranjivije.

On je istakao da su najviše pogođeni sektori građevinarstva i povezane industrije poput keramike, klimatizacije, aluminija i građevinskih materijala.

Trgovina, uključujući modu, namještaj i kućanske aparate, kao i sektor usluga, uključujući kafiće, zabavu i usluge zabave te transport također su teško pogođeni.

Također, zabilježen je ozbiljan pad u industriji turizma, sa skoro potpunim prestankom dolazaka turista iz drugih zemalja, dok se stanovnici Izraela sve manje odlučuju na putovanja unutar države.

Amir je još istakao da su brojke usporedive s pandemijom virusa Covid-19. Do kraja 2020. godine, kada je pandemija počela, zatvoreno je 76 hiljada firmi širom Izraela.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak