Trećina stanovnika EU živi u iznajmljenim domovima

Ilustracija

Trend rasta cijena kuća prisutan je u mnogim evropskim zemljama, a prema istraživanju Eurostata, u prvom kvartalu tekuće godine cijene su porasle u 26 zemalja Evropske unije.

Takođe, 2022. godine 69% stanovništva EU živelo je u domaćinstvima koja posjeduju svoje domove, dok je preostalih 31% živjelo u iznajmljenim stanovima. Najveći udio vlasništva zabilježen je u Rumuniji (95%), Slovačkoj (93%), Hrvatskoj (91%) i Mađarskoj (90%).

U svim članicama, osim u Njemačkoj, bilo je više vlasnika nego zakupaca.

U prvom kvartalu 2024. cene kuća u EU porasle su za 0,4%, a stanarine za 0,9% u poređenju s četvrtim kvartalom 2023. U poređenju s prvim kvartalom 2023. cijene kuća u EU porasle su za 1,3% dok su stanarine porasle za 3%,

Cijene kuća više su se nego udvostručile u sedam zemalja EU od 2010. godine, uključujući Estoniju, Mađarsku, Litvaniju, Latviju, Češku, Austriju i Luksemburg. Sniženje cena je zabilježeno u Italiji i na Kipru.

Cijene zakupa su porasle u 26 zemalja EU, a najveći rast zabilježen je u Estoniji, Litvaniji i Irskoj. Jedini pad cijena najma zabilježen je u Grčkoj.

Podijeli ovaj članak