Voli će na mjestu bivšeg “Radoja Dakića” graditi Upravnu zgradu i tržni centar na preko 18.000 kvadrata

Kompanija Voli će na graditi tržni centar i upravnu zgradu na prostoru bivše fabrike Radoje Dakić u . Izgradnja je planirana na dvije urbanističke parcele ukupne površine oko 22.000 kvadrata.

Lokacija na kojoj se planira izgradnja objekta centralnih djelatnosti (poslovanje), nalazi se u Podgorici na području nekadašnje Fabrike „Radoje Dakić”, odnosno na urbanističkim parcelama UP 22 i UP 23, koju čine katastarske parcele br. 1503/82, 1503/83, 1504/4, 1506/2, KO Podgorica I, katastarska barcela br. 4075/5 KO Donja Gorica, katastarske parcele br. 1503/81, 1503/84, 1503/79 KO Podgorica I i katastarska barcela br. 4075/4 KO Donja Gorica, u zahvatu Izmjene i dopune DUP-a „Radoje Dakić”, Glavni grad Podgorica.

Poslovni objekat je planiran na objedinjenoj lokaciji UP 22 i UP 23.

Površina urbanističke parcele UP 22 iznosi 10.135 m², a površina UP 23 iznosi 11.951 m².

Geografski položaj lokacije objekta u Podgorici dat je na slici 1., a na slici 2. prikazana je lokacija objekta sa užom okolinom.

Lokacija objekta sa užom okolinom
Položaj lokacije objekta u Podgorici (označen strelicom)
Lokacija objekta osjenčena zelenom bojom

Od strane Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine, Investitoru su izdati Urbanističko tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta objekta centralnih djelatnosti (poslovanje), posebno za UP 22 a posebno za UP 23, u zahvatu Izmjene i dopune DUP-a „Radoje Dakić”, Glavni grad Podgorica.

Za UP 22 izdati su UTU-i br. 08-332/23-8135/7 od 11. 01. 2024. god.

Za UP 23 izdati su UTU-i br. 08-332/23-8133/8 od 19. 12. 2023. god. Urbanističko tehnički uslovi su dati u prilogu I.

Idejno arhitektonsko rješenje poslovnog objekta – trgovinskog centra i upravne zgrade na objedinjenoj lokaciji UP 22 i UP 23, urađeno je na osnovu projektnog zadatka Investitora i urbanističko tehničkih uslova

Zadati parametri UTU-ma i ostvareni parametri idejnog rješenja projekta za UP 22 i UP 23 prikazani su u tabeli 1a i 1b.

Planirani poslovni objekti su predviđeni na UP 23 i prilikom projektovanja objekata korišteni su urbanistički parametri, indeks zauzetosti i indeks izgrađenosti, samo za UP 23, dok je UP 22 iskorištena samo za pristupnu rampu podzemne garaže ispod objekata na UP 23 i za podzemnu garažu iznad koje se nalazi parking na parceli, jer su katastarske parcele na obje urbanističke parcele vlasništvo istog vlasnika „VOLI TRADE“ d.o.o. Podgorica.

Urbanistički parametri UP 22 u smislu indeksa zauzetosti i izgrađenosti su neiskorišteni, na većem dijelu parcele je planirana parkovska površina.

Može se planirati fazna gradnja objekata na sledeći način:

Faza 1 – Garaža ( Faza 1a – garaža na UP23 i Faza 1b – garaža na UP22) Faza 2 – Poslovni objekat na UP23 i

Faza 3 – Administrativni objekat na UP23.

Trgovinski centar

Novoprojektovani objekat je spratnosti G+VP+2. Osnovna namjena objekta je poslovanje – trgovinski centar.

Na objektu je projektovano više ulaza u skladu sa namjenom. Glavni ulaz u objekat je sa južne strane, sa sjeverne strane predviđeni su ekonomsko dvorište i ulazi za market i kuhinju i sa istočne strane objekta je predviđen ulaz za radnike u administraciji i VIP ulaz.

Ispred objekta je popločana staza koja spaja parking (124 PM) sa objektom. Ukupna visina objekta je 18,60 m.

Planirani objekat je predviđen kao slobodnostojeći objekat, koji se nastavlja iz podzemne zajedničke garaže.

U podzemnoj garaži su osim parkiranja vozila (121 PM) predviđeni i magacinski prostori za skladištenje robe, sanitarije i garderobe za radnike marketa kao i tehnički blok za instalacije u objektu.

Na prizemlju je smješten hipermarket sa uslužnim restoranom (take and go) i pratećim sadržajima (kuhinja, komore, komunikacije itd).

Na prizemlju su predviđen i poslovni prostor namijenjen za apoteku i banku.

Na spratu se nalazi restoran sa terasom i pratećim prostorijama (kuhinja, magacini, toaleti, garderobe, td), kao i VIP saloni.

U nivou prvog sprata se nalazi topla veza sa upravnom zgradom. Na drugom spratu se nalazi administracija u službi marketa i arhiva.

Etaže su povezane sa dva stepeništa, pokretnom trakom (travelatorom) sa nivoa garaže do prizemlja, putničkim i teretnim liftovima različite nosivosti.

Osnovna namjena objekta je u funkciji objekata uslužnih dijelatnosti odnosno prodaje robe široke potrošnje (prehrambeni, higijenski i ostali konditorski proizvodi).

Skladištenje dospjele robe planirano je na rafovima za euro-palete.

Oko objekta je predviđena saobraćajnica, manipulativni prostor i prostor za parkiranje vozila.

Na neprohodnom krovu iznad prvog sprata predviđeni su solarni paneli namijenjeni za potrebe održivog funkcionisanja objekta.

Pregled površina objekta po etažama dati je u tabeli 2.

Ukupna neto površina objekta-trgovinskog centra iznosi 17.255,48 m2, a bruto 18.363,97 m2.

Upravna zgrada

Novoprojektovani objekat je spratnosti G+VP+2. Osnovna namjena objekta je poslovanje – upravna zgrada.

Na objektu je projektovan glavni ulaz sa istočne strane objekta i nekoliko evakuacionih izlaza. Ispred objekta je popločana staza koja spaja parking sa objektom. Ukupna visina objekta je 18,60 m.

Planirani objekat je predviđen kao slobodnostojeći objekat, koji se nastavlja iz podzemne zajedničke garaže.

Na prizemlju je smješten ulazni prijemni hol, velika sala za prezentacije i nekoliko kancelarija. Zbog velike spratne visine prizemlja iznad kancelarija u prizemlju je planiran mezanin sa kancelarijama i data centrom.

Na spratovima se nalaze kancelarije raspodijeljene po sektorima, sale za sastanke, mokri čvorovi, čajne kuhinje, kancelarija direktora. Etaže su povezane sa stepeništem i dva putnička lifta.

Oko objekta je predviđena saobraćajnica, manipulativni prostor i prostor za parkiranje vozila. Pregled površina objekta po etažama bez garaže dati je u tabeli 3.

Ukupna neto površina objekta-upravne zgrade iznosi 5.975,28 m2, a bruto 6.391,28 m2. 3D prikaz kompletnog objekta na lokaciji dat je na slici 4.

Cijeli Elaborat možete preuzeti na ovom linku.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak