Inostrani turisti će u Evropi potrošiti rekordnih 800 milijardi eura

Turisti iz inostranstva koji ove godine posjećuju Evropu će potrošiti rekordnih 800 milijardi eura, što predstavlje povećanje za 37 odsto u odnosu na period prije pandemije u 2019, objavila je danas Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

Organizacija procjenjuje da je broj dolazaka inostranih turista u Evropu do sada za šest odsto veći u odnosu na 2019. godinu, što predstavlja novi rekord.

Pokretači ovogodišnjeg evropskog turističkog procvata su Amerikanci, dodaje se u izvještaju, a 72 odsto turističke potrošnje do sada je ostvareno u zapadnoevropskim destinacijama, prenosi Blumberg.

“Za sada su destinacije južne Evrope i Mediterana i nadalje glavni favoriti za putnike koji posjećuju Evropu”, rekao je glavni izvršni direktor Evropske komisije za putovanja Eduardo Santander, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, primijetan je i rast broja turista koji traže manje posjećene evropske destinacije i posjećuju zemlje sa hladnijom klimom i tokom ljeta.

Globalno zagrijevanje i velike vrućine u zemljama južne Evrope tokom ljeta mijenjaju navike turista koji sve češće ljetuju u evropskim zemljama koje imaju hladniju klimu.

Prošle godine su prihodi sklandinavskih zemalja od turizma porasli za šest odsto u odnosu na 2022. godinu na 124 milijarde dolara, prenio je ranije Blumberg.

Broj ljetnjih rezervacija u državama Skandinavije je porastao za 27 odsto u odnosu na prošlo ljeto, pošto su rezervacije u smještajnim objektima u Švedskoj porasle za 47 odsto međugodišnje, a rezervacije na Islandu za 49 odsto.

Podijeli ovaj članak