Osuđen investitor sa Volstrita koji je ojadio bankare: Prevarom došao do 33 milijarde eura, evo ko je on

Porota u Njujorku proglasila je investitora sa Volstrita, Sung Kuk Hvanga, krivim za prevaru i manipulaciju tržištem.

Ova presuda dolazi tri godine nakon propasti njegovog investicionog fonda Archegos Capital Management, što je rezultiralo gubicima u milijardama dolara za nekoliko velikih banaka.

Tužioci su optužili Hvanga da je lagao banke dok je tajno stvarao velike opklade na nekoliko kompanija. Kada Archegos nije bio u mogućnosti da vrati dugove bankama, došlo je do masovnog prodavanja akcija i kolapsa fonda.

Patrick Halligan, zamjenik Hvanga u Archegosu, takođe je proglašen krivim po tri tačke optužnice koje su mu stavljene na teret. Izricanje kazne je zakazano za 28. oktobar, a oba muškarca će ostati na slobodi uz kauciju.

– Mi poštujemo odluku porote, ali namjeravamo uložiti žalbu i jerujemo da će naš klijent biti oslobođen optužbi – izjavila je advokatica Patrika Halligana, Meri Mulligan.

Jedan od Hvangovih advokata, Bari Berke, nije odmah odgovorio na zahtev javnog servisa za komentar.

“Hvang i Haligan su lagali o pozicijama Archegosa u ovim kompanijama i gotovo svim drugim bitno važnim finansijskim merilima koje bi investicione banke koristile u proceni kreditne sposobnosti firme. Time su Hvang i Haligan uspeli da prevarantski uvećaju portfelj od 1,5 milijardi dolara (1,17 milijardi funti) na 36 milijardi dolara”, rekao je američki tužilac Damijan Vilijams nakon presude.

Hvang je tvrdio da nije kriv za optužbe u vezi sa zavjerom za organizovani kriminal, tri slučaja prevare i sedam slučajeva manipulacije tržištem. Halligan je tvrdio da nije kriv za optužbe u vezi sa zaverom za organizovani kriminal i dva slučaja prevare.

Ko je Bil Hvang?

Hvang se preselio iz Južne Koreje u SAD kao tinejdžer i sam naučio engleski, radio je za Tiger Management Džulijana Robertsona. Kasnije, otišao je da vodi sopstveni hedž fond Tiger Asia fokusiran na Aziju, koji je na brzinu zatvoren 2012. godine nakon što je optužen za manipulacije i priznao krivicu.

Ubrzo nakon toga, Hvang je rebrendirao fond, nazvavši ga Archegos u znaku pobožnog hrišćanina.

Pošto je započeo sa nekoliko stotina miliona dolara sopstvenog novca, Hvang je stekao enormno moćne pozicije u kojima banka pruža kreditnu liniju klijentima kako bi oni mogli da špekulišu određenim akcijama. Ako cijena tih akcija poraste, klijent žanje nagrade, ali ako padne, banka traži više gotovine da pokrije razliku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak