Mreža je snaga Crnogorskog Telekoma!

Mreža je snaga Crnogorskog Telekoma! Najveća i najbrža mobilna 5G i 4G, superbrzi optički internet, nova, napredna TV platforma, inovativna digitalna rješenja i korisnički feedback, koji ovoj kompaniji dodjeljuje lidersku poziciju – ključne su prednosti koje ističu Telekom, kao dominantnog „igrača“ na crnogorskom telekomunikacionom tržištu.

To je saopšteno na radnom doručku sa novinarima, koji je Crnogorski Telekom organizovao, kako bi najavio značajno povećanje brzine optičkog interneta za rezidencijalne i biznis korisnike.

Besprekorno korisničko iskustvo postaje snažna imidž komponenta i dio identiteta kompanije Crnogorski Telekom, sudeći po sve češćoj liderskoj poziciji, kada je riječ o korisničkom zadovoljstvu. Telekom u odnosu na konkurenciju, u najvećoj mjeri prednjači po ocjeni kvaliteta mobilne mreže i brzine mobilnog interneta i to u kontinuitetu dvije godine unazad, osvaja korisničko zadovoljsvo u biznis segmentu, ali i po gigabitnim brzinama i stabilnosti fiksne mreže i servisa.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, u uvodnom obraćanju, kazao je, da je ta kompanija u posljednjih par godina pokrenula višemilionski investicioni ciklus na mobilnoj i fiksnoj mreži, zahvaljujući čemu je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad, a danas ima najveću i najbržu 5G i 4G mrežu u zemlji.

„Crnogorskom tržištu Telekom je prvi ponudio i naprednu VoLTE i VoWiFi tehnologiju. Telekom je i jedini telekomunikacioni operator u zemlji koji je sproveo gašenje 3G mreže, kako bi spektar, resurse i pažnju u potpunosti usmjerili na dalji razvoj 5G i 4G tehnologije. Sada, prvi krećemo da aktualizujemo 2 Gbps na optici, korstimo moćnu WiFi 6 i u najavi WiFi 7 opremu, a i povećanjem brzina optičkog interneta, u domove i biznise naših korisnika uvodimo brzine, koje crnogorsko tržište još nije iskusilo“, kazao je Udovičić.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu, Dušan Banović, pojasnio je da se na optičkoj mreži povećavaju brzine interneta čak do 50%, u zavisnosti od vrste paketa, što je omogućeno implementacijom end-to-end optičke mreže, zasnovane na GPON naprednoj tehnologiji i modemskoj opremi (WiFi 6) koja objezbjeđuje punu aktualizaciju ponuđenih brzina interneta, i to za više uređaja na WiFi mreži. Banović je istakao, da je Telekom tokom prethodne dvije godine u nekoliko navrata povećavao brzine na fiksnoj mreži, koje su, u okviru određenih paketa, dostigle nivo ubrzanja i do 10 puta u odnosu na prethodne karakteristike optičkog interneta.

Aktuelna povećanja uključuju:

  • MagentaTV + Internet M sa 200/20 Mbps na 300/30 Mbps;
  • MagentaTV + Internet L sa 400/40 Mbps na 500/50 Mbps;
  • Magenta 1 M v5 sa 300/30 Mbps na 500/50 Mbps
  • Magenta 1 L v5 sa 500/50 Mbps na 1 Gbps/250 Mbps;
  • Kućni internet M sa 200/20 Mbps na 300/30 Mbps.

„Povećanja na optici, će od avgusta korisnicima navedenih paketa donijeti superbrzine, što u praksi znači i do 2x veće brzine preuzimanja, kao što su filmovi, video igre i softverski paketi, koje traje samo nekoliko sekundi ili minuta, i čak do 5 puta veće brzine otpremanja sadržaja velikih datoteka na internet ili cloud servise. Besprekorno strimovanje – gledanje sadržaja u 4K i 8K rezoluciji bez baferovanja, ali i istovremeno strimovanje na više uređaja u visokoj rezoluciji bez smanjenja kvaliteta. Nižu latenciju i ping – ključno za gameing, i veću propusnost što omogućava povezivanje mnogih uređaja (telefoni, tableti, pametni televizori, IoT uređaji) bez pada performansi, što je idealno za domaćinstva sa više korisnika …“, istakao je Banović.

Gigabitne brzine i superiorno korisničko iskustvo na optičkoj mreži, savršeno podržavaju poslovne aktivnosti Telekom biznis korisnika. Već od Standard paketa za poslovne korisnike važe brzine do 1 Gbps, dok Optika max paketi obezbjeđuju pouzdan i stabilan internet brzine i do 2 Gbps.

„Potrebno je da smo više koraka ispred, s obzirom da potrebe korisnika za brzinom interneta i kapacitetom mreže konstantno rastu, podjednako u rezidencijalnom i biznis segmentu. Upravo zato tokom poslednjih pola godine, udvostručili smo brzine internet paketa na optici za biznis korisnike“, kazao je Predrag Perković, direktor Komercijalnog sektora.

Perković posebno akcentuje i značaj security segmenta internet usluge, i najavljuje za SME dio poslovnih korisnika standardizovani paket security rješenja (SOC), kojim se postiže mogućnost zaštite korisnika od syber napada 24 sata dnevno tokom cijele godine. Sigurnosni izazovi u sajber prostoru u visokoj mjeri postaju neizostavni dio analiza rizika u poslovanju, što naglašava potrebu za sveobuhvatnim pristupom zaštiti podataka i infrastrukture, a Telekom ovim servisom omogućava detekciju napada, uvid u ranjivost kompjuterskih sistema i bolju zaštitu od potencijalnih  napada.

Perković dalje dodaje da je Telekom ove godine plasirao izuzetnu, Internet i MagentaTV sezonsku ponudu za hotele i apartmane.

„Krajem marta izašli smo sa internet i TV ponudom za hotele i apartmanski smještaj. Paket se sastoji od najboljeg optičkog interneta, brzine do 2 Gbps, s najboljim WiFi iskustvom, dok rješenje omogućava kontrolisani trošak i fleksibilno dodavanje MagentaTV (uređaja ili smart TV aplikacije) u skladu sa potrebama hotela, odnosno broja apartmanskih jedinica. Ovom ponudom smo omogućili podizanje kvaliteta usluge za jedan veliki i važan sektor crnogorske privrede“, zaključuje Preković.

Direktor Sektora tehnike, Jovan Ćetković, dodatno je naglasio da potrebe korisnika usmjeravaju tehnološka unapređenja Telekoma, kao i da u osnovi svega jeste višestruko izazovno, terensko razvijanje mreže, planiranje i investicije koje su dostigle cifru od 10 miliona, koliko je Telekom tokom prethodnih par godina uložio u unapređenje optike i opremu.

Nasi korisnici već imaju jedinstvenu mogućnost upotrebe najsavremenije opreme za povezivanje na internet, koristeći tehnološki, trenutno najnaprednije rutere sa WiFi 6 tehnologijom. Pratimo razvoj poslednjih tehnoloških trendova, WiFi 7 je sledeća generacija u najavi, koja će omogućiti izuzetna unapređenja korisničkog iskustva, poput do 200% većih brzina na optici, a vjerujem da ćemo, kao i do sada, najsavremenije trendove i u segmentu opreme, predstaviti prvi u zemlji“, kazao je Ćetković.

Ćetković je najavio i važan projekat Telekoma, i to već u septembru, usklađen sa strateškim smjernicama kompanije, koja uz infrastrukturna ulaganja i inovacije, posebnu pažnju usmjerava i na sigurnost u digitalnoj sferi, odgovorno korišćenjenje naprednih digitalnih alata i naročito, kontrolu sadržaja na internetu.

Iz Telekoma su poručili da ubrzano nastavljaju sa aktivnostima prebacivanja korisnika na najbolje tehnologije, i pozvali korisnike bakarne DSL/VDSL infrastrukture, na brže priključenje na moderniju optičku mrežu, kako bi u punoj mjeri iskoristili najavljeno povećanje brzine i ostale prednosti gigabitne Telekom mreže. Detaljnije informacije o raspoloživosti kapaciteta i podnošenju zahtjeva dostupne su putem Call Centra, na sajtu ili u poslovnicama Crnogorskog Telekoma. Uskoro će biti dostupni i novi komunikacioni kanali za efikasniju prijavu.

Podijeli ovaj članak