Sezona na nivou očekivanog, avio-povezanost mora biti bolja

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da su zadovoljni kako protiče sezona na primorju. On navodi da su trenutno velike gužve na crnogorskom primorju, i poručuje da ćemo tek vidimo kakav će rezultat biti na kraju godine.

„Sezona je na nivou očekivanog ili ono što smo željeli da bude. Međutim, pitanje je koliko će to da pomogne da se izravna rupa koja je bila u predsezoni. Predsezona je očigledno podbacila, razlog zašto je to tako je avio-dostupnost, odnosno slaba povezanost avio saobraćaja sa Evropom i šire“, kazao je Radulović za Radio Crne Gore.

Trenutno su velike gužve, a kakav će rezultat biti na kraju godine ostaje da vidimo, dodaje Radulović.

„Dosta je gostiju, manje-više svi su kapaciteti puni, naročito u kolektivnom smještaju i to nas sve raduje. Ali u isto vrijeme radimo sa velikom zebnjom jer ne znamo što nas čeka u narednom periodu s obzirom da se najavljuje povećanje PDV-a“, smatra on.

Jovan Rosić iz Udruženja privatnih izdavalaca smještaja kaže da je sezona trenutno onakva kako su i očekivali i da su zadovoljni.

„Većina izdavalaca u privatnom smještaju su zadovoljni. Standardna situacija je kao i svake godine da jul i avgust su tradicionalno popunjeni prilično dobro. Što se tiče cijena i formiranja cijena u privatnom smještaju, primijetili smo trend blagog povećanja od nekih desetak posto u prosjeku. Što se tiče popunjenosti, domaćini koji su malo tradicionalni, oni su zadržali stare cijene ili su ih jako malo podigli što je uzrokovalo ranije rezervacije i raniju popunjenost, dok su ovi drugi odlučili da idu na kasnije rezervacije. U svakom slučaju, jedni i drugi bilježe dobru popunjenost i dobre su najave za postsezonu“, navodi Rosić.

Drugačijeg je mišljenja zakupac jedne crnogorske plaže, Ilija Armenko.

„Sezona je kao svaka ostala, ništa spektakularno, ništa bolje, ništa gore, kao svake godine. Uz svo poštovanje prema svakom znači, ali sezona nikad naprijed da krene. Evo, očekujemo sada da će biti nešto bolje, ali to je sve otprilike kao svaka godina do sada. Nema više sezoni šest mjeseci, nema više dobrih gostiju, nema više Ukrajinaca, nema više Rusa, tako da ćemo zaraditi, ali ta zarada je minimalna da preživimo“, ističe Armenko.

Nada se Armenko većem broju gostiju u narednom periodu kako bi mogao da kaže da je riječ o uspješnoj sezoni.

Izvor: Radio Crne Gore

Podijeli ovaj članak