Microsoft se dogovorio sa Amazonom, izbjegao istragu EU

Kompanija Microsoft Corp. je izbegla rizik od duge antimonopolske istrage Evropske unije o poslovanju njenog klaudodeljenja. Proizvođač Windowsa je sklopio dogovor sa lobističkom grupom iza koje stoji i koja se žalila na svoje softverske ugovore.

Organizacija za usluge u klaudu CISPE, čiji članovi uključuju Amazon i niz malih provajdera  u EU, požalila se Evropskoj komisiji krajem 2022. navodeći da ugovorni uslovi koje je Microsoft nametnuo 1. oktobra nanose štetu evropskom ekosistemu računarstva.

Microsoft se nalazi iza lidera na tržištu Amazona u sektoru računarstva u klaudu vrijednom više milijardi dolara, ali ispred Alphabetovog Google-a. Industrija je povukla antitrustovsku kontrolu s obje strane Atlantika.

„Nakon više od godinu dana rada sa CISPE-om i njegovim evropskim članicama, zadovoljan sam što smo ne samo riješili njihove probleme iz prošlosti, već smo zajedno radili na definiranju puta naprijed koji donosi još veću konkurenciju na tržištu računarstva u oblaku. u Evropi i šire“, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Microsoft će razviti proizvod koji će omogućiti članovima CISPE-a da pokreću Microsoftov softver na svojim platformama na Azure cloud infrastrukturi američkog tehnološkog giganta po cijenama jednakim cijenama Microsofta, saopštio je CISPE. Ima devet mjeseci za isporuku.

Microsoft će takođe nadoknaditi članovima CISPE-a izgubljene prihode vezano za njihove troškove licenciranja u posljednje dvije godine, saopštila je grupa. Nije objavila finansijske podatke.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak