Nova pravila za studentske kredite i stipendije

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore donijelo je novi Pravilnik o kriterijumima, načinu, uslovima i visini naknade za ostvarivanje prava na studentski kredit i stipendiju za najbolje studente. Pravilnik uvodi detaljna pravila i uslove koje studenti moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na finansijsku podršku tokom studiranja.

Prema novom pravilniku, studentski krediti su dostupni studentima koji studiraju u Crnoj Gori, kao i crnogorskim državljanima koji studiraju van zemlje. Kredit se dodjeljuje na osnovu prosječne ocjene završnog razreda srednje škole za studente prve godine osnovnih studija, indeksa uspjeha u prethodnoj godini studija za ostale studente, kao i prosječne ocjene sa osnovnih studija za studente prve godine master studija.

Visina kredita se određuje prema zakonu o visokom obrazovanju i zavisi od indeksa uspjeha i godine studija.

Krediti se isplaćuju u deset jednakih mjesečnih rata tokom studijske godine, osim za mjesece jul i avgust. Pravilnik predviđa i posebne uslove pod kojima studenti mogu biti oslobođeni vraćanja kredita, u cjelosti ili djelimično, u zavisnosti od njihovog akademskog uspjeha.

Stipendije za najbolje studente

Stipendije su namijenjene najboljim studentima druge i narednih godina studija, koji nijesu gubili nijednu godinu tokom studiranja i imaju prosječnu ocjenu od najmanje 9,00. Pored akademskog uspjeha, pri dodjeli stipendija uzimaju se u obzir i nagrade osvojene na međunarodnim takmičenjima.

Visina stipendije je određena zakonom, a isplaćuje se u deset jednakih mjesečnih rata, osim za mjesece jul i avgust. Stipendije se dodjeljuju bez obaveze vraćanja.

Konkursi i procedura

Ministarstvo prosvjete raspisuje konkurse za dodjelu studentskih kredita i stipendija najmanje mjesec dana prije početka studijske godine. Konkursi se objavljuju u dnevnim štampanim medijima i na internet stranici Ministarstva. Studenti podnose zahtjeve elektronskim putem, a u slučaju nepredviđenih okolnosti mogu ih podnijeti i u štampanoj formi.

Transparentnost postupka obezbjeđuje se objavljivanjem spiska podnosilaca zahtjeva i rang lista na internet stranici Ministarstva. Studenti imaju pravo na žalbu na odluke o dodjeli kredita i stipendija, a konačne odluke donosi ministar.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, stari prestaje da važi.

Podijeli ovaj članak