Carlsberg kupuje britanskog proizvođača pića za 3,3 milijarde funti

Carlsberg AS je postigao dogovor o preuzimanju britanskog proizvođača bezalkoholnih pića Britvic Plc ponudom od 3,3 milijarde funti (4,2 milijarde dolara).

Danski proizvođač piva nudi 1.315 penija po akciji, kako bi proširio svoje prisustvo na britanskom tržištu i van sektora piva. Odbor Britvica podržava ponudu, koja predstavlja 36 odsto premije na cenu akcije pre nego što je objavljena vest o interesovanju za preuzimanje, piše Bloomberg.

Carlsberg je već dao dvije prethodne ponude – od 1.200 penija i 1.250 penija po akciji – koje je odbor Britvica odbio.

Istorija Britvica seže još od 1930-ih godina. Danas je to globalna organizacija sa više od 35 brendova, uključujući J2O i Robinsons, koji se prodaju u više od 100 zemalja.

Carlsbergova obnovljena ponuda dolazi nakon što je PepsiCo Inc, koji ima ugovor o punjenju sa obije firme, pristao da se odrekne klauzule o promjeni kontrole u svom ugovoru sa Britvicom koja je potencijalno mogla da omete dogovor.

Carlsberg je naveo da je njegov interes za Britvic u skladu sa strategijom kompanije najavljenom u februaru, koja uključuje širenje van pivarskog tržišta. Brendovi kao što su Somersby sajderi i Garage hard seltzers čine dva odsto njegove proizvodnje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak