Bitcoin potonuo najniže od februara

Bitcoin je potonuo u četvrtoj uzastopnoj sesiji trgovanja, što je dio šire rasprodaje kriptovaluta koja je u suprotnosti s nedavnim rekordno visokim cijenama svjetskih akcija.

Digitalna imovina pala je za čak 8,1% na najniži nivo od februara, mijenjajući vlasnika na oko 54.190 USD u 12:21. Manje kovanice poput Ethera, XRP-a i Cardana imale su i oštrije gubitke u nekim slučajevima koji su prelazili 10%.

Kripto špekulanti trenutno se suočavaju s nizom izazova, uključujući sve manju potražnju za američkim Bitcoin fondovima kojima se trguje na berzi, znakove da se vlade rješavaju zaplijenjenih tokena i teško raščlanjuju uticaj političkih promjena u SAD-u.

Povrh toga, administratori propale mjenjačnice Mt. Gox postepeno vraćaju založene bitcoine povjeriocima. Špekulanti nisu sigurni koliki će dio od 8 milijardi dolara biti prodat. Novčanik povezan s Mt. Goxom premjestio je tokene u vrijednosti od 2,7 milijardi dolara u petak, prema Arkham Intelligenceu.

U međuvremenu MSCI Inc. mjerilo globalnih akcija kreće se blizu rekordnog nivoa, a kratkoročna, 30-dnevna korelacija između Bitcoina i indeksa pada. Pitanje je je li averzija prema riziku u kriptovalutama izolovana ili najavljuje oprezno tromjesečje i za glavne investicije nakon snažnog prvog polugodišta za akcije.

“Trenutno postoji samo opšti nedostatak buke na kripto tržištima”, rekao je Stefan von Haenisch, šef trgovanja u OSL SG Pte. “Većina vijesti koje se trenutno šire, na primjer prodaja Mt. Goxa, više su medvjeđe prirode.”

Von Haenisch je rekao da su kriptovaluti potrebne više oštrih bilješki o monetarnoj politici od strane Federalnih rezervi, dodajući da su “jedno do dva smanjenja stope, zajedno s povećanjem bilansa Fed-a, dva ključna sastojka koja kripto stvarno čekaju.”

Uložioci čekaju podatke o zapošljavanju u SAD-u kasnije u petak za najnovije naznake o izgledima za politiku Feda. Slaba nedavna ekonomska izvještaja poduprla su slučaj da američka centralna banka olabavi monetarne postavke u narednim mjesecima.

Bitcoin je u martu dosegao najvišu vrijednost svih vremena od 73.798 dolara, potaknut neočekivano velikom potražnjom za inauguracijskim američkim ETF-ovima za token. Prilivi su od tada oslabili, snižavajući Bitcoin i bacajući mrlju na ostatak tržišta digitalne imovine.

Čekaju se odobrenja za debitantske američke ETF-ove za drugi rangirani token Ether, ali interes za proizvode mogao bi biti različit ako se rasprodaja kriptovaluta nastavi.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak