Nvidia možda jeste precijenjena, ali koliko je tek precijenjen Airbus…

Dionice Nvidije su izgubile rekordnih 646 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u tri dana, ali su se u utorak oporavile. U Evropi se istakao Airbus koji je snizio prognoze za ovu godinu, dionice su pale za deset posto.

Nijedna druga kompanija u istoriji nije imala tako drastičan pad tržišne vrijednosti u tri dana kao Nvidijina, no s ovakvim astronomskim brojkama (Nvidijina vrijednost dostigla je prošle nedjelje 3500 milijardi ili 3,5 triliona dolara) svaki postotak je ogroman i u Nvidijinom slučaju predstavlja otprilike polovinu godišnjeg BDP-a Slovenije. Euforija povezana s umjetnom inteligencijom stoga se barem privremeno smiruje, a čelnici su iskoristili priliku – CEO Nvidije Jensen Huang je između 13. i 21. juna prodao 95 miliona dolara vrijedne dionice kompanije koju vodi. Slično se ponašaju i direktori nekih drugih proizvođača poluvodiča (QualcommMicronCoherent). U utorak je cijena Nvidijine dionice ponovo (snažno) porasla na 126 dolara, pa je ponovo na višoj razini nego u prvoj polovici juna, kada je kompanija izvršila podjelu dionica u omjeru 1:10.

Nvidia je nedavno postala najveća javna kompanija na svijetu. Nakratko je s trona zbacio Microsoft. Nude se paralele iz 2000. godine kada je proizvođač mrežne opreme Cisco (tada procijenjen na 555 milijardi dolara) takođe svrgnuo Microsoft s vrha liste najvrednijih kompanija. Vrtoglavi rast Nvidijinih dionica (gotovo 30 hiljada posto u posljednjem desetljeću) je, barem grafički, prilično sličan korporativnoj boom euforiji koja je pratila internet boom, pa se neki pribojavaju da će i slijetanje biti slično oštro, iako mora biti priznato da Nvidia doista ostvaruje izuzetan profit. Podsjetimo – NASDAQ indeks je 2000. godine izgubio polovicu svoje vrijednosti, a dionice Cisca su se srušile za 90 posto (skliznuvši s 80 na 8 dolara), te do danas nisu dostigle te astronomske nivoe.

Nema sumnje da su Nvidijine dionice precijenjene, čak i ako uzmemo u obzir briljantne profite koji su pratili poslovanje ovog proizvođača čipova u posljednjim kvartalima. Dionicama se trenutno trguje s više od 70 puta većom zaradom po dionici, što je nečuveno čak ni za takozvane “rastuće” dionice koje trguju po višem P/E omjeru od šireg tržišta. Takve procjene su opravdane samo ako Nvidia doista razmazi investitore bombastičnim rezultatima nekoliko kvartala zaredom, za razliku od bilo koje kompanije u istoriji. To je malo vjerovatno, konkurencija će biti nemilosrdna, Nvidia će vjerovatno izgubiti tako velik tržišni udio na području čipova visokih performansi, pa je puno vjerovatnije da će se cijena dionice smanjiti i odražavati realna očekivanja o uspješnosti kompanije.

Koliko brzo se ulagači mogu razočarati ako kompanija objavi nešto manju dobit, pokazali su u utorak u Airbusu. Prema novoj procjeni, proizvođač zrakoplova će ove godine kupcima isporučiti 770 zrakoplova, što je 30 manje od prvotne prognoze. Prošle godine isporučio je 735 zrakoplova. Zbog toga je spustio prognozu operativne dobiti za cijelu godinu na 5,5 milijardi eura, dok bi ona prema prvotnim prognozama iznosila 6,5 do 7 milijardi eura. Airbus takođe ističe da i dalje ima poteškoća u osiguravanju dijelova potrebnih za proizvodnju A320 neo. Proizvodni cilj od 75 zrakoplova A320 neo mjesečno pomaknut je s 2026. na 2027.

Airbus trenutno proizvodi 50 zrakoplova ovog tipa mjesečno. Dionice su pale gotovo 10 posto na 135 eura, što je sada niže nego na početku godine. U bankama JPMorgan i UBS već su snizili ciljanu vrijednost dionica Airbusa, a u Deutsche banci dionice više nemaju među preporukama za otkup.

Podijeli ovaj članak