Microsoft ponovo najvrijednija kompanija na svijetu

Microsoft je ponovno zauzeo poziciju najvrednije kompanije na svijetu, nakon što su akcije Nvidije, koje su privremeno bile na vrhu, pale za 3,5%. Prema BBC-u, pad akcija Nvidije na 130,78 dolara smanjio je tržišnu vrijednost kompanije na 3,22 biliona dolara, dok je Microsoft sa 3,3 biliona dolara ponovo postao lider.

Pored Microsofta i Nvidije, Apple je takođe u trci za prvo mjesto, pri čemu sve tri kompanije imaju vrednost veću od tri biliona dolara.

Analitičari pripisuju uspjeh Nvidije njenom fokusu na proizvodnju čipova, posebno onih koji pokreću veštačku inteligenciju, što se smatra “novim zlatom” ili “naftom tehnološkog sektora”.

Ističe se da ovo nije konačan ishod, već da će se borba između “velike trojke” nastaviti i u budućnosti.

“Vjerujemo da će tokom sledeće godine trka za tržišnu kapitalizaciju od četiri biliona dolara u tehnologiji biti glavna između Nvidia, Apple i Microsoft”, navodi Wedbush Securities.

Rast vrijednosti Nvidije se objašnjava povećanom potražnjom za čipovima, posebno onima koji se koriste u vještačkoj inteligenciji za pokretanje chatbotova, kao i povećanim rudarenjem kriptovaluta koje je doprinelo prodaji grafičkih kartica.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak