“Majkrosoft” sa 3,3 biliona dolara ponovo najvrjednija kompanija na svijetu

“Nvidia” je poslije kratkog boravka na vrhu predala titulu najvrednije kompanije „Majkrosoftu“, nakon što je cijena njenih akcija pala za 3,5 odsto.

Gigant za proizvodnju čipova i grafičkih karata nakratko je sredinom ove nedjelje izbio na vrh sa tržišnom vrednošću od 3,34 biliona dolara.

Međutim, akcije “Envidije” pale su na 130,78 dolara što je spustilo vrijednost kompanije na 3,22 biliona dolara, pa je „Majkrosoft“ povratili titulu sa vrednošću od 3,3 biliona dolara.

„Envidija“ dominira tržištom čipova, posebno onih koji pokreću vještačku inteligenciju, a koje analitičari nazivaju „novim zlatom ili naftom“ tehnološkog sektora.

Tijesna trka vodi se između „Majkrosofta“, „Epla“ i „Envidije“ koje su jedine tri kompanije sa vrijednošću većom od tri biliona dolara.

Iako je „Envidija“ na par dana držala titulu, analitičari predviđaju da će takmičenje između tri džina trajati dugo.

“Vjerujemo da će se tokom naredne godine trka za tržišnu evaluaciju od četiri biliona dolara voditi između ‘Envidije’, ‘Epla’ i ‘Majkrosofta'“, navodi agencija „Vedbaš sekjurutiz“.

Vrijednost „Envidijinih“ akcija eksplodirala je zahvaljujući povećanoj potražnji za čipove koji pokreću generativnu vještačku inteligenciju. Osim toga, proteklih godina „bitkojn“ groznica takođe je uticala na nagli rast prodaje grafičkih karata.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak