Trumpov prijedlog da se napojnice izuzmu od poreza koštaće budžet do 250 milijardi dolara

Najava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da će, ako on postane opet predsjednik,  prestati oporezivanje ​​napojnica, koštao bi saveznu vladu do 250 milijardi dolara tokom 10 godina, pokazuju prve računice.

Prijedlog – koji je Trump iznio po prvi put prije nešto više od nedelju dana u Nevadi – povećao bi manjak u budžetu nacije između 150 milijardi dolara do 250 milijardi dolara, a možda i mnogo više ako bi izazvao pomak u ukupnoj kompenzaciji sa plata na napojnice, Komitet za odgovorni federalni budžet navodi u svojoj analizi.

U namjeri da pridobije glasače u državi koja u velikoj mjeri zavisi o ugostiteljskoj industriji, Trump je na skupu 9. juna u Las Vegasu rekao da će se riješiti poreza na napojnice, “odmah, prva stvar kad dođe na vlast, jer je to bila tačka sporna godinama i godinama.”

Za promjenu zakona bilo bi potrebno odobrenje Kongresa, koji ranije nije postupao po tom predlogu. Ali 2025. godine, zakonodavci će imati priliku da ponovo napišu poreske zakone zemlje, kada će Trumpovi poreskli zakoni iz 2017. isteći.

Poreski zakoni sada zahtijevaju od radnika koji zarađuju plate na osnovu napojnica da prijave svoju zaradu poreznicima,  i prilivim im se onda oporezuju po istoj stopi kao i redovni prihodi.

„U praksi bi izuzeće prihoda od napojnica od oporezivanja navelo radnike i poslodavce da reklasificiraju običan prihod u prihod od napojnice gdje je to moguće i moglo bi dovesti do većeg pomaka prema nižoj osnovici i višim prihodima od napojnica, šire“, navodi CRFB.

Izvor: cbsnews.com

Podijeli ovaj članak