U Bečićima počinje 11. Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava

Naredna dva dana, 14. i 15. juna, u Bečićima će se održati 11. po redu Regionalni samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i pod medijskim pokroviteljstvom nedjeljnika NIN. Institucionalni partneri događaja su Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo finansija Crne Gore i Poreska uprava Crne Gore.

U sklopu Samita organizovaće se četiri panela – na prvom panelu će govoriti direktori poreskih uprava, na drugom će se razgovarati o efikasnom upravljanju javnim investicijama, treći panel je posvećen guvernerima centralnih banaka, a u posljednjem, četvrtom panelu će učestvovati ministri finansija i državni sekretari ministarstva finansija zemalja Zapadnog Balkana.

U susret samitu večeras je u Bečićima održan svečani koktel uz veliki broj zvanica, među kojima su bili i panelisti koji će narednih dana govoriti o specifičnim finansijskim i ekonomskim izazovima sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana trenutno susreću.

“Ova godina je naročito važna za zemlje Zapadnog Balkana imajući u vidu da izlazimo iz inflacione krize, te da se očekuje jedan stabilni rast u rasponu između tri i četiri posto u prosjeku na Zapadnom Balkanu. Istovremeno, projektuje se veoma slab rast zemalja eurozone zbog kojeg smo, između ostalog, centralni naziv Samita i posvetili toj vezi razvoja zemalja Zapadnog Balkana i s druge strane očekivanog slabog rasta u eurozoni. Teško je očekivati , robusni rast zemalja Zapadnog Balkana ukoliko eurozona ima slab rast,” naveo je Predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović.

Ovo je samo jedna od tema na koju će pokušati da se nađe odgovor tokom dva dana produktivnih razgovora između istaknutih predstavnika najznačajnijih finansijskih institucija zemalja Zapadnog Balkana.

“Osim zvaničnika koji dolaze iz centralnih banaka, ministarstva finansija i poreskih uprava, na ovom samitu  će učestvovati i regionalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balkan, kao i regionalni direktor Svjetske banke za Zapadni Balkan. Osim toga, očekujemo veliko učešće privrednika koji dolaze iz Crne Gore, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, kao i sa Kosova i Albanije. Kao i svake godine do sada vjerujem da će diskusija biti vrlo produktivna i da će se još jednom pokazati važnost održavanja ovog događaja i u narednom periodu,”istakao je Vlahović.

Podijeli ovaj članak