NATO nabavke – zakonska regulativa i rimjena u praksi

Privredna komora Crne Gore je organizovala seminar „NATO nabavke – zakonska regulativa i primjena u praksi.

Cilj seminara je bio da se, kroz interaktivnu radionicu i na praktičan način, pokaže koje su to specifičnosti i mogućnosti koje nudi sistem NATO nabavki i potencijalni benefiti po crnogorsku privredu.

– Namjera nam je da seminar doprinese povećanju saradnje javnih naručilaca i privrednih subjekata u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i da budu predstavljene mogućnosti saradnje sa partnerima u okviru NATO nabavki, uz naglašavanje primjera uspješne prakse – istakla je u uvodnom obraćanju Ksenija Đukanović, predstavnica Sektora za obrazovanje i kvalitet u PKCG. Ona je takođe kazala da će na seminaru biti ukazano na značaj regionalnih inicijativa i moguću ulogu privrednih subjekata u njima.

Predavač je bio prof. dr Vladan Martić, koji je angažovan na Univerzitetu Mediteran, Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo u Baru. Učestvovao je u velikom broju projekata, te naučnih i stručnih skupova, edukacija u zemlji i inostranstvu, koji su organizovani na teme: računovodstva i revizije, javnih nabavki, procjene vrijednosti preduzeća, korporativnog upravljanja i sl. Obavljao je dužnost generalnog direktora Direktorata za logistiku u Ministarstvu odbrane.

On je tokom seminara govorio o učešću privrednih subjekata u postupcima NATO nabavki, povećanju saradnje javnih naručilaca i privrednih subjekata u oblasti odbrane i bezbjednosti. Takođe je predstavio mogućnosti saradnje sa partnerima u okviru NATO nabavki, naglašavajući primjere uspješne prakse, a ukazao je i na značaj regionalnih inicijativa i moguću ulogu privrednih subjekata u njima.

– Postoji značajan prostor za povećanje saradnje javnih naručilaca i privrednih subjekata u oblasti odbrane i bezbjednosti. Isto tako, postoji značajna tržišna niša u okviru potencijalne saradnje sa NATO partnerima i agencijama, što predstavlja značajnu poslovnu priliku koju do sada naša privreda nije koristila u dovoljnoj mjeri – istakao je Martić.

Prema njegovim riječima, javne nabavke u oblasti odbrane i bezbjednosti igraju ključnu ulogu u očuvanju nacionalne bezbjednosti, podstiču inovacije i razvoj tehnologije, a imaju i velike rezervisane budžete.

Martić je kazao da nabavke u oblasti odbrane često zahtijevaju visok nivo tehničke ekspertize i specifičnog znanja, budući da se odnose na tehnologiju i opremu vitalnu za nacionalnu bezbjednost. On se osvrnuo na složenost regulativa koje su neophodne za sprovođenje javnih nabavki u oblasti odbrane.

– Posebni propisi, kao što su zaštita tajnih podataka i visoki standardi bezbjednosti, postavljaju dodatne izazove u procesu nabavki, zahtijevajući pažljivu analizu i pridržavanje strogih procedura – rekao je on.

Naglasio je važnost sigurnosnih standarda u procesu nabavki, posebno u pogledu zaštite od sajber napada i špijunaže. Pouzdanost dobavljača takođe je istaknuta kao ključna, jer je od vitalnog značaja za sprečavanje ozbiljnih prijetnji nacionalnoj bezbjednosti. Takođe, navodi Martić, javne nabavke u oblasti odbrane razlikuju se od nabavki u klasičnom sektoru po svojim ciljevima i prioritetima.

– Dok je osnovni cilj u sektoru odbrane obezbjeđivanje opreme i tehnologije za nacionalnu bezbJednost, u klasičnom sektoru, fokus je često na ekonomskim faktorima i tržišnoj konkurenciji – kazao je on.

Martić je tokom predavanja  ukazao na važnost transparentnosti u ovim procesima, istakavši da ona predstavlja temelj za izgradnju povjerenja i integriteta u postupcima javnih nabavki u oblasti odbrane. Prema njegovim riječima, otvorenost u svim fazama procesa nabavke ključna je za osiguranje fer konkurencije i zaštite interesa svih učesnika.

On je istakao i važnost primjene najviših standarda integriteta koji mora biti neprikosnoven u svim fazama procesa javnih nabavki u oblasti odbrane, a to uključuje strogo pridržavanje etičkih principa, sprečavanje korupcije i osiguranje transparentnosti u svakom koraku.

– Uspješna implementacija javnih nabavki u oblasti odbrane ključna je za očuvanje nacionalne bezbjednosti i efikasno upravljanje resursima. Sprovođenje procesa nabavki uz strogo poštovanje principa transparentnosti, integriteta i fer konkurencije predstavlja osnovu za postizanje optimalnih rezultata – zaključio je Martić.

Podijeli ovaj članak