Ovo su prosječne zarade u sedam najvećih kompanija sa S&P 500

“Sedam veličanstvenih” podižu berzu na nove rekorde, posebno predvođeni Nvidiom, Microsoftom, Appleom i Alphabetom.

Samo u maju, ovi tehnološki giganti dodali su 1,4 biliona dolara tržišne kapitalizacije S&P 500, što je nadmašilo kombinovanu dobit 296 drugih dionica u istom periodu. Nvidia je doprinijela više od polovine ovog porasta. Kako tehnološke dionice rastu, mnoge nude pozamašne plate.

Ovaj grafikon prikazuje medijanu platu kompanija “Magnificent Seven” u 2023. godini, na osnovu analize The Wall Street Journal-a i MyLogIQ-a.

Source: Visualcapitalist.com

U nastavku pogledajte medijalnu zaradu zaposlenih u kompanijama Veličanstvenih sedam u 2023. godini:

Source: Visualcapitalist.com

Meta se rangira kao najviši u ukupnom poretku, sa platom platom od 379.050 dolara, što je više od šest puta više od nacionalne srednje plate.

Ne samo da je vodeća kompanija u Sedam veličanstvenih, već ima i jednu od najvećih medijana plata među S&P 500 kompanijama. Između 2022. i 2023., plate zaposlenih su porasle za 28%, nakon četiri kruga otpuštanja koja su smanjila hiljade zaposlenih u njenoj „godini efikasnosti“.

Nakon Mete je Google-ova matična kompanija, Alphabet , sa platom od 315.531 dolara. Kompanija vodi hibridnu politiku rada, koja zahtijeva da zaposleni budu u kancelariji oko tri dana u sedmici. Ovo odražava trend koji se vidi u Amazonu i Salesforceu za podsticanje lične suradnje.

U Nvidiji, zaposleni su primili srednju platu od 266,939 dolara, što je podstaknuto njenom rastućom cijenom dionica. Prošle godine, preko 300 miliona dolara u vrijednosti isporučeno je njenom osoblju u okviru plana kupovine dionica zaposlenih. Uz konkurentan platni paket, kompanija nudi politiku neograničenog odmora uz 22 sedmice plaćenog roditeljskog odsustva.

Pri dnu grupe je Tesla, gdje je medijalna plata zaposlenih 45.811 dolara. Automobilski sektor je poznat po velikim razlikama u platama između izvršnih direktora i radnika, pri čemu generalni direktori često zarađuju 300 puta više od prosječne plate zaposlenog.

U 2023. godini, izvršni direktor Tesle Elon Musk nije ostvario nikakvu zaradu, već je umjesto toga plaćen putem stimulativnih dioničkih opcija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak