Buenos Aires u plamenu zbog smanjenja primanja

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred zgrade Kongresa nakon što su zastupnici u argentinskom senatu dali početno odobrenje za reforme predsjednika Javiera Mileija.
Demonstranti tvrde da će mjere naštetiti milionima Argentinaca jer predviđaju smanjenje budžeta i socijalnih davanja.

Lokalni mediji izvještavaju o brojnim ozlijeđenima, a scene su opisali kao “bojno polje”. Demonstranti su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenja i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocjenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije, prenosi Index.hr.

Prijedlog, koji je u početku bio izjednačen (36-36) u senatu, preliminarno je usvojen nakon što je predsjednica doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, dala odlučujući glas.

– Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan – rekla je potpredsjednica i čelnica senata Villaruel. Zakon mora proći i donji dom kako bi se usvojio.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak