Njemačko-crnogorski poslovni klub: Inovacijama i kvalitetom prestići konkurenciju u regionu

Inovacije i kvalitet a ne kvantitet, ali i timski duh – to su “recepti” koji mogu Crnoj Gori da donesu nove ekonomske šanse – ocijenjeno je na prvoj sesiji Njemačko-crnogorskog poslovnog kluba (DMW) koju je organizovala NLB banka, a koja je okupila istaknute crnogorske i njemačke privrednike iz IT sekora, oblasti telekomunikacija, bankarstva i turizma.

Tema je bila ”Kako rukovoditi inovacijama u Crnoj Gori”, i učesnike je pozdravio ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten.

On je kazao je da u Crnoj Gori ima dosta neiskorišćenih potencijala, i da treba da se skoncentriše na kvalitet a ne kvanititet – ne na to da bude veća, već da bude bolja od konkurenata. Ako stvari budu “išle dobro”, mogla bi postati tzv. ulazni hub, ili ulazno čvorište za region Zapadnog Balkana u određenim oblastima.

Da bi se to postiglo, pomenuo je orijentaciju ka klijentu i inovacije, jer to dvoje uglavnom “ide ruku pod ruku”.

-Crna Gora ima šansu da bude bolja, modernija i agilnija nego konkurenti u regionu. Da bi to ostvarila, treba da bude inovatinija od konkurencije – kazao je Felten.

Martin Leberle: Budućnost je naša!

Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB banke govorio je o inovacijama, i ukazao da je uvijek potrebno naći pravu kombinaciju između tradicionalnih vrijednosti (jer neki, pogotovo stariji klijenti ipak žele da dođu na šalter i tamo proćaskaju sa šalterskom radnicom) i agilnosti – da se sve završi digitalno, bez papira, za pet minuta.

On je podsjetio na neke od najuspješnijih projekata kada je riječ o transformaciji banke u agilnu organizaciju.

-Spajanje sa Komercijalnom bankom odrađeno je besprijekorno, i tu je ključni bio timski duh, koji je po meni ključni recept i za cijelu Crnu Goru. Takođe, tu je i filijala bez keša na Rimskom trgu u Podgorici, kao jedan inovativni agilni proces koji smo realizovali, a nedavno smo dobili i priznanje od ljudi iz Apple-a, jer smo za 37 dana uveli Apple pay za dva proizvoda, iako to obično traje, po Apple-ovim standardima, i do pet mjeseci – podsjetio je Leberle na neke od sprovedenih projekata vrhunske agilnosti, koji mu, kako je rekao, daju puno nade i za Crnu Goru, zemlju koju puno voli.

On je ponovio da je tu bio ključan timski duh, jer njihovi zaposleni „vode banku kao da je njihova“, što na kraju dana ona i jeste –  i zaključio „Budućnost je naša“.

Glavni izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Stjepan Udovičić kazao je kako ovaj telekomunikacioni operater ima najširu 5G mrežu, koja je ispred mnogih EU zemalja, konkretno, na tom polju su među prve tri u evropskim državama sa mrežom Dojče Telekoma.

Govorio je i o  tome kako doprinose digitalnoj transofraciji i usluzi e -trust, web portalu za digitalno potpisivanje, pečatiranje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata i kazao kako im je clj i da se pomogne javnoj adminitraciji i B2B i B2C segmentima.

Bader: Kako pravim proizvodom dovesti njemačke turiste u Crnu Goru 

Mihael Bader, koji se prije deceniju i po doselio u Crnu i veliki promoter Crne Gore, od prošle godine i naš počasni državljanin, inače osnovač osnivač Wild Beauty voza, govorio je o crnogorskom tiurizmu i šansama da se poveća broj njemačkih turista.

-U Crnoj Gori je oko 5 odsto turista iz Njmačke, što je izuzetno malo, ako znamo da ih je u Hrvatskoj 30 odsto. Dodatno, imate pitanje sa avio dolascima, gdje samo treba pogledati Albaniju, koja je povezana avio linijama i sa najmanjim njemačkim gradovima. Međutim, ono što vidim kao suštinu – je to koji vi proizvod nudite turitima da bi došli. Jer, da postoji tražnja, avio kpmpanije će vam otvoriti i “deset linija na dan”- uvjeren je on.

Bader je iznenađen najavama crnogorske NTO da bi u naredne četiri godine moglo da dođe 4 miliona Njemaca u Crnu Goru, jer kako kaže – možda jesu zaintersovani, ali da bi došli, treba i adekvatan proizvod zbog kojeg se dolazi.

Kristofer Heil, koji je otvorio objekat Crnogorska tvrđava na područu jedne stare osmanske tvrđave kod Bara govorio je o svom iksustvu i inovacijama, kao i mogućnosti dolaska gejmera, ali i mogućnostima za tzv. coworking u istom radnom prostoru.

Nagrada za Alicorn

Sanja Gardašević iz digitalne agencije Alicorn govorila je uslugama ove start-up kompanije, i inovativnim gamifikovanim tehnologijama, uz napomenu da se danas, kada je riječ o inovacijama, ipak odmaklo u odnosu na ranije periode, jer postoje Naučno tehnološki park, postoji Fond za iniovacije, kao i zakoni koji podspješuju kompanije da ulažu u startapove.

Alicornu je večeras uručena i nagrada od 20.000 eura za treće mjesto na konkursu NLB “Okvir pomoći” za njihovo rješenje Zuno Games – platformu za učenje i obrazovanje koja koristi moć igara da motiviše učenike i podstakne ih na aktivno učenje kroz zabavu.

 

Podijeli ovaj članak