Robinhood preuzima Bitstamp za 200 miliona dolara

Američka online investiciona platforma Robinhood sklopila je ugovor o preuzimanju globalne kripto berze Bitstamp. Posao je vrijedan oko 200 miliona dolara, a očekuje se da će biti završen u prvoj polovini 2025. godine. Bitstamp su osnovali Slovenci 2011. godine, a očekuje se da će ostvariti znatno veći prihod od prodaje.

Kako je Robinhood napisao na svojim stranicama, akvizicijom Bitstampa doći će do klijenata u EU, Velikoj Britaniji, SAD-u i Aziji, a posebno se raduju akviziciji institucionalnih klijenata.

Bitstamp ima kancelarije u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Singapuru i SAD-u, a njegovi timovi sada će udružiti snage s Robinhoodovim, što će “podsticati saradnju, inovacije i dijeljenje znanja širom kontinenata”.

„Korisnici Robinhooda i Bitstampa mogu očekivati isti nivo usluge, sigurnosti i pouzdanosti“, već su uvjerili iz Robinhooda.

Amerikanci procjenjuju da će konačna kupoprodajna cijena biti oko 200 miliona dolara, a očekuje se da će biti plaćena u gotovini. Posao sada moraju odobriti nadležni regulatori, a trebao bi biti dovršen u prvoj polovini 2025. godine.

Bitstamp su 2011. godine osnovali Nejc Kodrič i Damjan Merlak, koji su danas među najbogatijim Slovencima. 2018. prodali su ga belgijskom holdingu NXMH koji je u vlasništvu južnokorejske kompanije NXC. Kako piše portal Siol, nema zvaničnih informacija koliko su zaradili od prodaje, no nezvanično se nagađa da je posao vrijedan 350 miliona eura.

Prema Siolu, Bitstamp i dalje većinu zaposlenih ima u Ljubljani, a prema njihovim nezvaničnim informacijama za posao su saznali tek 20 minuta prije zvanične objave Robinhooda. Odluka ih je trebala iznenaditi jer se prije govorilo o dokapitalizaciji kompanije. Navodno su iznenađeni i niskom vrednošću Bitstampa, piše portal.

Podijeli ovaj članak