Stambeni kvadrati u velikim ekonomijama nedostupni i narednih godina

Ilustracija

Stambena kriza u velikim ekonomijama otežava povećanje ponude pristupačnih stanova i vlade moraju preduzeti odlučnije korake da riješe ovaj problem, pokazala je anketa Reutersa među stručnjacima za nekretnine.

Cijene nekretnina će ove godine porasti za više od četiri odsto na većini glavnih tržišta zbog sporog povećanja ponude i očekivanja da će centralne banke uskoro smanjiti kamatne stope. Iako je prognozirani rast relativno skroman, cijene nekretnina su već vrlo visoke.

Anketa je takođe pokazala da će cjiene nastaviti da rastu na svih sedam glavnih tržišta, osim u Njemačkoj. Reuters je anketirao stručnjake između 9. i 30. maja na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Indiji, Australiji i Novom Zelandu.

Hronični nedostatak pristupačnih stanova, koji se dodatno pogoršao tokom pandemije, verovatno neće biti rešen uskoro, kažu stručnjaci. To znači da će većina novih kupaca morati da obezbedi više novca ili da odloži kupovinu dok ne skupi dovoljno za učešće.

Rast broja beskućnika

Velika većina analitičara, njih 93 posto, smatra da će ponuda pristupačnih stanova zaostajati za potražnjom, dok više od jedne trećine očekuje da će potražnja takođe zaostajati. Preostalih sedam posto vjeruje da će ponuda nadmašiti potražnju, ali niko ne misli da će razlika biti značajna.

Uz sve veći broj beskućnika u razvijenom svijetu i fokus firmi na gradnju luksuznih stanova, zanemarujući osnovne stambene potrebe, sve su glasniji pozivi vladama da se aktivnije uključe u rješavanje problema.

Gotovo tri četvrtine ispitanika u Reutersovoj anketi smatra da bi vlade trebalo da se više angažuju na povećanju ponude pristupačnog stanovanja.

Jedini izuzetak su Sjedinjene Američke Države, gdje mala većina anketiranih analitičara misli da vlada ne bi trebalo da se miješa u tržište nekretnina, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Podijeli ovaj članak