Prihod svjetske avio industrije u 2024. će porasti 9,7 odsto, na 996 milijardi dolara

Prihod svjetske avio industrije u 2024. godini će rasti za 9,7 odsto godišnje na rekordnih 996 milijardi dolara, prema prognozi koju je danas objavila Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) na konferenciji u Dubaiju.

Organizacija je također podigla svoju prognozu dobiti za 2024. za avio industriju na 30,5 milijardi dolara, nakon što je predviđala profit od 25,7 milijardi dolara u svojoj prethodnoj prognozi iz decembra 2023., izvještava CNN (CNBC).

“Potreba ljudi za letjenjem nikada nije bila jača, 2024. godine se očekuje rekordnih pet milijardi putnika u vazdušnom saobraćaju”, rekao je generalni direktor IATA Willie Walsh u izjavi.

Pored prihoda i profita, organizacija očekuje i značajan rast troškova zbog kojih profitne marže avio-industrije neće biti visoke.

Očekuje se da će ukupni troškovi globalnih avio-kompanija u 2024. porasti za 5,7 odsto međugodišnje i dostići rekordnih 936 milijardi dolara.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj takođe predviđa povraćaj uloženog kapitala u 2024. na 5,7 odsto, što je za oko 3,4 odsto ispod prosječne cijene povraćaja kapitala.

Avio-industrija je na putu ka održivom profitu, ali postoji veliki jaz koji još uvijek treba da se pokrije. Zarada od samo 6,14 dolara po putniku je pokazatelj koliko je naš profit mali. Ta suma je u mnogim djelovima svijeta jedva dovoljna za jednu kafu”, zaključio je Walsh, a prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak