Cijene nafte padaju ispod 81 dolar

CIJENE NAFTE danas su na međunarodnim tržištima pale ispod 81 dolar, signalizirajući skepticizam trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao stvoriti uslove za postepeno povećanje ponude sljedeće godine.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuku u avgustu bila je 42 centa niža nego na zatvaranju trgovine krajem prošle sedmice i iznosila je 80,69 dolara. Gotovo isto toliko je na američkom tržištu porasla cijena barela za isporuku u julu, pala na 76,54 dolara.

OPEC+ ograničava snabdijevanje

Trgovci su se početkom sedmice fokusirali na redovni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ ograničava ponudu od kraja 2022. godine, na ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 odsto globalne potražnje. U nedjelju su produžili na godinu dana, do kraja 2025. godine, sporazum koji predviđa smanjenje isporuke za 3,66 miliona barela dnevno.

Preostalih 2,2 miliona barela dnevno biće isključeno sa tržišta do kraja septembra, saopštila je grupa, dodajući da je plan da se postupno vraćaju do kraja septembra sljedeće godine.

“Čekamo niže kamatne stope i bolju putanju ekonomskog rasta… koja bi trebala zamijeniti raštrkane džepove”, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Grupacija očekuje da će potražnja za njenom naftom u prosjeku iznositi 43,65 miliona barela dnevno u drugoj polovini godine.

Podijeli ovaj članak