Novi Zakon o javnim nabavkama u Crnoj Gori: Transparentnost i efikasnost na prvom mjestu

Privredna komora Crne Gore je 29. maja organizovala seminar „Osnovne odredbe Zakona o javnim nabavkama“.

Predstavnica Sektora za obrazovanje i kvalitet u PKCG, Ksenija Đukanović kazala je u uvodnom obraćanju da je današnji seminar organizovan zbog velikog interesovanja privrednih subjekata, a u cilju olakšavanja učešća u postupcima javnih nabavki, lakšeg razumjevanja i primjene Zakona o javnim nabavkama u Crnoj Gori.

Više o temi govorila je Dijana Džaković, načelnica Službe za javne nabavke u Ministarstvu javne uprave, sa preko sedam godina iskustva u ovoj oblasti. Sertifikovana je službenica za javne nabavke i učesnica brojnih nacionalnih i međunarodnih seminara iz ove oblasti.

Ona je na seminaru predstavila ključne odredbe novog zakona o javnim nabavkama, osnovne karakteristike, načela i izmjene koje ovaj zakon donosi.

– Suština današnje teme je, pored samog upoznavanja Zakona o javnim nabavkama i njegovih odredbi, takođe pružanje mogućnosti njegovog sagledavanja iz drugog ugla otklanjanjem dobroznanih predrasuda vezanih za ovaj zakon i njegovih procedura na transparentan način – kazala je Džaković.

Prema njenim riječima, ova edukacija moze da doprinese razvoju ličnih sposobnosti – upoznavanjem mogućnosti primjene i korišćenja Zakona o javnim nabavkama u sopstvenom poslovanju.

– Zakon o javnim nabavkama usvojen je sa ciljem da unaprijedi postupke javnih nabavki, omogući efikasniju upotrebu javnih sredstava i osigura transparentnost u svim fazama procesa – istakla je ona.

Navela je da nova pravna regulativa uvodi nekoliko ključnih načela. Prvo je načelo ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti – naručilac je obavezan da osigura ekonomično korišćenje javnih sredstava i nabavi robe, usluge ili radove odgovarajućeg kvaliteta u odnosu na njihovu svrhu i procijenjenu vrijednost . Zatim načelo obezbjeđivanja konkurencije – postupak javne nabavke mora osigurati fer konkurenciju među privrednim subjektima, poštujući zakonske odredbe . I na kraju, načelo transparentnosti – sve faze postupka javne nabavke moraju biti transparentne, uz obavezno objavljivanje dokumentacije u Elektronskom sistemu javnih nabavki (ESJN) .

Kada su u pitanju izmjene ugovora i kontrola realizacije, kazala je da se jedan od značajnih aspekata novog zakona odnosi na ove oblasti.

– Ugovori se mogu mijenjati bez sprovođenja novog postupka javne nabavke samo pod određenim uslovima, kao što su predviđene izmjene u tenderskoj dokumentaciji ili nepredvidive okolnosti koje ne mijenjaju prirodu ugovora – navela je Džaković.

Ona je naglasila važnost kontrole i izvještavanja o realizaciji ugovora. Naime, naručioci su dužni da prate izvršenje zaključenih ugovora, obezbijede da izmjene budu transparentne i blagovremeno obavještavaju ESJN o svim promjenama.

Istakla je da novi zakon takođe predviđa stroge uslove za isključenje privrednih subjekata iz postupka javne nabavke. To uključuje slučajeve stečaja, profesionalnih propusta i narušavanja konkurencije. Kako navodi, osiguravanje integriteta i fer konkurencije ključni su za uspjeh ovog zakona.

– Implementacija ovog zakona predstavlja korak naprijed ka modernizaciji i transparentnosti javnih nabavki u Crnoj Gori. Njegova primjena će doprinijeti efikasnijem korišćenju javnih sredstava i povećanju povjerenja u sistem javnih nabavki – zaključila je Džaković .

Podijeli ovaj članak