Njemački ugostitelji ne mogu pronaći dovoljno radnika za Evropsko prvenstvo

NJEMAČKI ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordnu posjetu tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, ali istovemeno strahuju zbog pomanjkanja osoblja, javljaju njemački mediji.

“Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje, moraćemo se snaći i na određeno vrijeme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši”, kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner's Parkhotel u zapadnonjemačkom Gelsenkirchenu, gdje se, između ostalog, održavaju utakmice reprezentacija Srbije i Engleske.

U sklopu hotela nalazi se i velika terasa, na kojoj će biti organizovana i javna praćenja utakmica EP-a, koji se od 14. juna do 14. jula održava u Njemačkoj.

“Osoblje ‘pozajmljeno’ tokom EM-a nas košta znatno više, ali nemamo izlaza”, kaže Nofal.

Niko ne želi raditi za minimalac

Ugostitelji širom Njemačke uoči EP-a u svojoj zemlji teško nalaze novo osoblje, koje je djelimično napustilo branšu tokom pandemije koronavirusa. Sindikat u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i da se velikim dijelom nijesu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

“To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zbog kojeg osoblje okreće leđa ugostiteljstvu”, saopštio je NGG. Ugostitelji svojim zaposlenima u pravilu plaćaju oko 13 eura po satu za konobare.

Izvor: Hina
Podijeli ovaj članak