Lansiranje ethereum ETF fondova moguće već u junu

Prema analitičarima, američki fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) imaju „legitimnu mogućnost“ da se pokrenu do kraja juna, nakon što je BlackRock ažurirao ključne dokumente potrebne za pokretanje.

BlackRock je 29. maja ažurirao svoj obrazac S-1 za svoj iShares Ethereum Trust (ETHA) sa Komisijom za hartije od vrijednosti skoro nedjelju dana nakon što je regulator odobrio njegovu prijavu 19b-4 — za oba je potrebno odobrenje da bi ETF počeo da trguje.

„Dobar znak. „Vjerovatno ćemo uskoro vidjeti pauzu“, napisao je analitičar Bloomberg ETF-a Erik Balčunas u objavi od 29. maja.

Vjerovatno će biti još jednog kruga „finog podešavanja“ komentara SEC-a, dodao je – ali „pokretanje krajem juna [je] legitimna mogućnost“. Međutim, Balchunas je zadržao svoje izglede za odobrenje oko 4. jula.

Analitičar Bloomberg ETF-a Džejms Sajfart rekao je da je BlackRock-ov ažurirani S-1 „gotovo sigurno angažman koji smo tražili“ jer pokazuje da „emitenti i SEC rade na pokretanju spot Ethereum ETF-a“.

BlackRock-ov izmijenjeni S-1 pruža informacije o osnovnom investitoru — entitetu koji dodjeljuje novac fondu kako bi mogao da počne da trguje.

Dana 21. maja, investitor, podružnica BlackRock-a, „pristao je da kupi 10.000.000 dolara u akcijama 21. maja 2024. i preuzeo je isporuku 400.000 akcija 21. maja 2024. po cijeni od 25,00 dolara po akciji“, navodi se u podnesku.

U podnesku je takođe navedeno da će ETF listati i trgovati pod simbolom „ETHA“.

Dolazi istog dana kada dokumentacija pokazuje da je Hashdek povukao svoju spot Ether ETF ponudu samo dan nakon što ju je SEC odobrila zajedno sa BlackRock-om i još sedam emitenata.

Izvor upoznat sa aplikacijom rekao je Cointelegraphu da Hashdek „više ne namjerava da ide naprijed sa ETF ETF-om sa jednim sredstvom“.

Analitičari kažu da će ETF-ovi vidjeti da će ETH dostići nove maksimume jer neki spekulišu da će ga Volstrit koristiti kao opkladu na rast Veb3. Drugi spekulišu da bi se ETH mogao suočiti sa pritiskom cena jer bi Graiscale Ethereum Trust (ETHE) mogao da ostvari 110 miliona dolara prosječnih dnevnih odliva u nedeljama nakon konverzije i smanjenja njegovog popusta, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak