„Android“ učvrstio dominaciju

Dodajte komentar

„Google“-ov operativni sistem za pametne telefone „Android“ povećao je prednost u globalnoj prodaji u odnosu na konkurenciju iz kompanije „Apple“ na početku 2013. godine, a „Microsoft“-ov „Windows Phone“ je na trećem mjestu, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Istraživanje kompanije IDC pokazalo je da je „android“ držao 75 odsto tržišta u prvom kvartalu, dok je „Apple“-ovom operativnom sistemu „iOS“ pripalo 17,3 odsto tržišta.

Ostale platforme su daleko iza, a među njima se „Microsoft“ proizvod učvrstio na trećem mjestu sa udjelom od 3,2 odsto, prenio je AFP.

Prodaja „Windows“-a za mobilne telefone povećana je za 133 odsto u prvom kvartalu, najviše zahvaljujući telefonima marke „Nokia“.

„Imajući u vidu relativno mali broj prodatih telefona, Windows Phone  će morati da ostvari još veći napredak da bi učvrstio svoj status kao alternativa Androidu i iOS-u“, izjavio je analitičar IDC-a Ramon Lamas.

Ranije ove sedmice objavljeni su slični rezultati istraživanja kompanije „Gartner“, ali je na toj listi „BlackBerry“ ispred „Windows“-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *