Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novim rekordima

Cijene zlata su porasle do rekordno visokih, pri čemu je promptno  zlato u ponedjeljak doseglo novi vrh od 2449,89 dolara za unicu. Srebro je takođe dostiglo višegodišnje najviše nivoe prethodne sedmice, kao i industrijski metalni bakar.
Iako su sva tri trenutno van svoje pozicije, još uvijek se održavaju blizu rekordnih vrijednosti, analitičari očekuju da će se cijene ojačati u sljedećih 12 mjeseci.

Šta će podstaći uspon plemenitih i industrijskih metala?

Promptnim zlatom trenutno se trguje po 2351,3 USD. Cijene žutog metala održale su uzlazni zamah usred obnovljene slabosti u SAD-u, rekao je ANZ u nedavnoj bilješci. Ali to nije sve, prenosi CNBC.

„Dok su geopolitički rizici nastavili podsticati potražnju u utočištima, impresivan porast potražnje za zlatom u Kini u prvom tromjesečju 2024. uvelike je podstakao rast cijena“, napisali su stratezi ANZ-a.

Kina je trenutno vodila potražnju potrošača za zlatnim polugama, nakon što je ta zemlja 2023. pretekla Indiju i postala najveći svjetski kupac zlatnog nakita.

Kineski potrošači takođe su bili na čelu kupovine zlata, kupili su zlatni nakit od 603 tone prošle godine, što je skok od 10% u odnosu na 2022., pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato. WGC očekuje da će kineska potražnja za nakitom ostati visoka ove godine, ili čak i više u poređenju sa 2023.

Stratezi UBS-a su povisili svoju prognozu za zlato od 2.500 dolara po unci do kraja juna i 2.600 dolara do kraja godine. Optimalan izgled banke duguje se jakoj kineskoj potražnji, povrh niza slabijih američkih cijena. podataka u aprilu, što je dovelo do promjene cijene očekivanja za SAD. Smanjenje stopa Federalnih rezervi.

Više stope imaju tendenciju pritiska na zlato jer čine državne obveznice — takođe sigurnu imovinu — privlačnom opcijom za ulagače.

“Mislim da zlato može nastaviti s novim vrhuncima”, rekao je strateg za plemenite metale UBS-a Joni Teves za CNBC-jevu “Street Signs Asia” u ponedjeljak.

Šta je sa srebrom? Dok je srebro obično “druga violina” u odnosu na žuti metal, njih dvoje dijele pozitivnu korelaciju kada su u pitanju cijene, iako sa zaostatkom u dijelu srebra.

“Srebro je nedvsmisleno bilo još zanimljivije – konačno je uspjelo uživati ​​u pristojnom održavanju zlata”, rekao je Nikos Kavalis, izvršni direktor konsultantske kompanije za istraživanje plemenitih metala Metals Focus, za CNBC. Pojasnio je da kako tržište postaje ugodno i uvjereno u bikovski rast zlata, više se tih ulagača okreće srebru.

Srebro je prošle srijede ojačalo preko 31 USD za uncu na najvišem nivou u više od desetljeća koristeći sve veće interese ulagača i izazova s ​​opskrbom. Trenutno se trguje po 31,6 dolara za uncu.

“Mislim da je [srebro] zapravo najbolji plasirani plemeniti metal koji će stvarno imati koristi od viših cijena zlata. Tu postoji vrlo jaka korelacija”, rekao je Teves.

Dodao je kada Fed popusti, srebro je u “dobroj poziciji da doista nadmaši zlato”, pogotovo jer su temelji ponude i potražnje i dalje tijesni.

“Sporiji rast rudničke proizvodnje i snažna industrijska potražnja sugeriraju da ponuda zaostaje za potražnjom, što će tržište održati u strukturnom deficitu”, rekao je Daniel Hynes, viši robni strateg u ANZ-u.

Srebro se intenzivno koristi u industrijske svrhe i obično se koristi u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Kavalis iz Metal Focusa rekao je da su drugi plemeniti metali poput platine, paladija i rodija u deficitu ove godine, te bi stoga trebalo vidjeti poticajne cijene.

I bakar je nedavno doživio svoj sjajni trenutak, dostigavši ​​rekordnu vrijednost svih vremena od 10.857 USD po toni prošlog utorka prije nego što se smanjio. Trenutno se trguje po 10.256 dolara po tonu.

Cijene crvenog metala bile su “dobro podržane ograničenim snabdijevanjem” ove godine, rekao je ANZ, dok se ograničenja nabavke povećavaju. Međunarodna grupacija za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoju prognozu viška snabdijevanja metalom za ovu godinu zbog proizvodnje niže od očekivane.

Prošlog studenog First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u svom rudniku bakra Cobre Panamá, jednom od najvećih u svijetu, nakon presude Vrhovnog suda i prosvjeda diljem zemlje zbog zabrinutosti za životnu sredinu. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer će smanjiti troškove.

“Snažni dobici za industrijske metale i kompleks plemenitih metala podupiru financijske i fizičke priljeve i raspoloženje”, rekli su stratezi Citija u bilješcima ranije ovog mjeseca, dodajući da je ovo “svijet rasta za metale”.

Osnovni scenario investicione banke sada je cijena konsolidacije bakra u sljedećih tri do šest mjeseci, ali vjerujem da bakar još uvijek ima prostora za daljnji rast, zavisno o stepenu puštanja Fed-a i oporavku globalne proizvodnje.

“Još uvijek čvrsto vjeruje da je bakar na putu do 12 hiljada USD/t, odnosno 15 hiljada USD/u našem slučaju rasta tokom sljedećih 12-18 mjeseci”, rekli su u Citijevim strategijama.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak