Snažna potražnja za kineskim specijalnim obveznicama

Druga serija specijalnih vladinih obveznica sa veoma dugim rokom izdatih ove godine u Kini privukla je solidnu potražnju, jer su investitori tražili sigurne investicije usljed rastućeg pesimizma u vezi sa ekonomijom.

Prodaja obveznica u iznosu od 40 milijardi juana (5,5 milijardi dolara), prva emisija obveznica na 20 godina od 2015. godine, ostvarila je kamatnu stopu od 2,49 odsto u petak, prema riječima trgovaca koji su željeli da ostanu anonimni. Aukcija je privukla ponude koje su bile više od četiri puta veće od planiranog iznosa, što ukazuje na snažan apetit za ovim dugom, prenosi Bloomberg.

Ova aukcija dio je izdavanja specijalnih suverenih obveznica u vrijednosti od 1.000 milijardi juana za 2024. godinu. Investitori kupuju ove hartije od vrijednosti kladeći se da će zemlja morati dodatno da ublaži monetarnu politiku kako bi podržala ekonomiju, potez koji bi smanjio prinose, prenosi Biznis.rs.

Najnoviji ekonomski podaci iz Kine pokazali su da se potražnja za kreditima smanjuje i da su cijene nekretnina nastavile da padaju u aprilu. To je navelo vlasti da pojačaju mjere podrške, uključujući ubrzano prikupljanje sredstava i potrošnju putem specijalnih obveznica.

Kupovina je postala spekulativna na manje likvidnom tržištu, gdje su maloprodajni investitori u srijedu podigli cijene obveznica na 30 godina za čak 25 odsto, a trgovanje obveznicama je obustavljeno. Sljedećeg dana, državni mediji su pozvali maloprodajne investitore da budu racionalniji u kupovini.

Podijeli ovaj članak