Šta analitičati očekuju od Nvidije

Početkom prošle sedmice, šef tehnologije OpenAI-a lično je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što im je “donio najnaprednije” čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je firma predstavila na svojim najnovijim modelima vještačke inteligencije.

Dan kasnije, na Googleovoj godišnjoj konferenciji za programere, izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai istakao je “dugoročno partnerstvo svoje kompanije sa Nvidiom” i napomenuo da će Google Cloud koristiti Blackwell grafičke procesorske jedinice (GPU) proizvođača čipova početkom 2025. godine.

Ove sedmice, Microsoft, koji obezbjeđuje servere za OpenAI, će najaviti nova poboljšanja i funkcije umjetne inteligencije razvijene na masivnim Nvidia GPU klasterima kompanije. Kompanija je domaćin svoje Build konferencije u Redmondu, Washington.

Uoči svog tromjesečnog izvještaja u srijedu, Nvidia je u centru događaja u tehnološkom sektoru, pozicija koja je postala uobičajena za 31-godišnju firmu, koja ove godine ima tržišnu kapitalizaciju veću od 2 biliona dolara.

Očekuje se da će Nvidia prijaviti rast prihoda od više od 200% u odnosu na prethodnu godinu u trećem uzastopnom kvartalu, a analitičari predviđaju rast fiskalnog prihoda od 243% u prvom kvartalu na 24,6 milijardi dolara, prema LSEG-u. Očekuje se da će više od 21 milijarde dolara doći iz Nvidijinog data centra, koji uključuje sve napredne procesore koje kompanija prodaje Google-u, Microsoftu, Meti, Amazonu, OpenAI-u i drugima.

Nvidia ostvaruje toliko profita od svog paketa AI proizvoda da se očekuje da će se neto prihod više od pet puta povećati u odnosu na prethodnu godinu na 13,9 milijardi dolara, piše CNBC.

Dionice su porasle za 91% od početka godine nakon više nego tri puta u 2023.

Dan Niles, osnivač Niles Investment Managementa, uporedio je Nvidijinu poziciju u bumu AI sa “izgradnjom interneta” 1990-ih i Ciscovom ulogom u centru tih dana. Tokom tri godine, rekao je Niles, Cisco je imao nekoliko dramatičnih povlačenja, ali je na kraju porastao za 4.000% do svog vrhunca 2000. godine. Nvidia će proći kroz slične cikluse, rekao je.

“Još smo rano u izgradnji vještačke inteligencije”, rekao je Niles za CNBC “Money Matters”. “Mislim da će prihod porasti tri do četiri puta u odnosu na sadašnje nivoe u naredne tri do četiri godine, i mislim da će dionice ići s tim.”

Google, Amazon, Microsoft, Meta i Apple će ove godine potrošiti ukupno 200 milijardi dolara u kapitalne izdatke, procjenjuje Bernstein, pri čemu će veći dio potrošnje otići na infrastrukturu.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak